Obeleženo 20 godina srpsko-francuske naučne saradnje, 173 projekta podržana sa 350.000 evra 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Za 20 godina postojanja programa srpsko-francuske naučne saradnje „Pavle Savić“, kroz njega su prošla 173 projekta u koje je uloženo oko 350.000 evra, izjavila je večeras ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Ona je na svečanosti u ambasadi Francuske u Beogradu, povodom 20. godišnjice tog projekta, ocenila da njegovi rezultati govore koliko su takvi projekti bitni za razvoj nauke i inovacionog sistema, prenelo je Ministarstvo u saopštenju.

„Preko 70 odsto ovih projekata je dovelo do novih saradnji između francuskih i srpskih naučnika, produbljivanja znanja, razmene iskustava i prijava na neke mnogo veće evropske projekte“, navela je ona.

Ambasador Francuske Pjer Košar rekao je da je cilj programa pružanje podrške dvogodišnjim istraživakim projektima, koje su uspostavili timovi dve zemlje, kako bi se razvila naučna i tehnološka razmena izvrsnosti između istraživačkih laboratorija.

„Od osnivanja, finansirana su 173 projekta, sa prosečno četrdesetak mobilnosti godišnje. Zahvaljujući programu ‘Pavle Savić’ stvorena su jaka partnerstva, sa saradnjom između timova koja se nastavlja i nakon završetka programa“, rekao je ambasador.

Pavle Savić (1909-1994), po kome program nosi ime, bio je srpski fizičar, hemičar, akademik i prvi direktor i osnivač Nuklearnog instituta u Vinči.

Savić je 1937. i 1938. godine u Parizu, sa naučnicom Irenom Žolio Kiri, otkrio izotope poznatih elemenata bombardovanjem atoma urana sporim neutronima, što je kasnije dovelo do otkrića nuklearne fisije, zbog čega je bio predložen za Nobelovu nagradu u fizici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari