Obeležava se 24 godine od Račka: Prištinski zvaničnici ponovo o masakru i genocidu, zahvaljuju se Vokeru 1FOTO: Kancelarija EU na Kosovu

Na Kosovu se danas obeležava 24. godišnjica Račka, događaja u vezi sa kojim su interpretacije srpske i kosovske javnosti možda i najoprečnije.

Još od jutarnjih sati prištinski zvaničnici se listom oglašavaju sa porukama da je na današnji dana 1999. „počinjen masakr od strane Miloševićevog genocidnog režima“, ali i da oni koji negiraju genocid „sanjaju“ o njegovom ponavljanju. Oglašavaju se i međunarodni predstavnici na Kosovu uz poruke da prošlost ne može da se poništi, ali i da bi trebalo da se gradi budućnost, prenosi KoSSev.

Događaj koji se zbio 15. januara 1999, i 24 godine kasnije jedna je od najosetljivijih tema za srpsku i albansku javnost. Za kosovske Albance, veći deo regiona i zapadne vlade, radi se o masakru 44 civila, za zvaničnu srpsku stranu, u pitanju je bio oružani sukob između srpske policije i pobunjenih naoružanih i uniformisanih Albanaca tokom akcije policije u opštini Štimlje. Posebno osetljivo i bolno za srpsku javnost je sećanje na Račak kao povod za bombardovanje, a za Albance to što Srbija negira zločine.

Vilijam Voker – počasni građanin Kosova, koji je juče odlikovan u Peći i titulom „Doctor Honoris Causa“ je u svojstvu šefa Verifikacione misije OEBS-a, 15. januara 1999. okarakterisao Račak kao mesto masakra nad nedužnim civilima koje su izvršile jugoslovenske, odnosno srpske snage, što je poslužilo kao neposredan i zvanični povod za 78-dnevno bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO-a.

Ovo se danas moglo čuti i kao glavna poruka kosovskih političkih lidera, ali i više međunarodnih predstavnika sa zapada na Kosovu.

Godišnjica Račka je kao i prethodno, obeležena u Štimlju. Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, zajedno sa premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem i predsednikom parlamenta Gljaukom (Glauk) Konjufcom, ali i Vilijamom Vokerom obišla je mesto gde su kosovske vlasti napravile spomen kompleks.

Oni su u 10.00 časova položili venac u prisustvu svečanog voda KBS, a sat vremena kasnije u Domu kulture u Štimlju održana je komemorativna ceremonija.

Prema navodima prištinskih medija, u Račku se danas okupio veći broj građana, među kojima su pored predstavnika vlasti bili i članovi opozicije, kao i međunarodni zvaničnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari