Obeleženo pola veka koronarne jedinice Opšte bolnice “Dr Đorđe Jovanović” u Zrenjaninu 1foto Opšta bolnica "Dr Đorđe Joanović"

Koronarna jedinica Opšte bolnice “ Dr Đorđe Joanović” obeležila je veliki jubilej, pola veka od osnivanja.

 

Koronarna jedinica u zrenjaninskoj bolnici osnovana je 1972. godine i to je, tada, bila prva takva jedinica u Vojvodini.

“ Želimo da, obeležavajući ovaj veliki jubilej, odamo priznanje našim kolegama koji su pre pola veka iskoristili svoje znanje, umeće i energiju i  prepoznali potrebu za uvođenje intenzivne kardiološke nege, kako bi svojim sugrađanima, obolelim od akutnih kardioloških bolesti, pre svega, akutnog infarkta miokarda, pružili bolje lečenje”, istakla je dr Jelena Lukić Petrov, kardiolog, šef Koronarne jedinice i Pejsmejker centra Opšte bolnice „Đorđe Joanović“.

Pre 50 godina osnovana je prva Koronarna jedinica u Vojvodini i od tada se ljudi  koji su u njoj radili trude da  održe visok nivo.

“Mi se i danas nalazimo u vrhu srpske kardiologije. Tokom pola veka rada jedinice veliki broj ljudi je u njoj radio, prošlo je mnogo  pacijenata i spaseno je mnogo života. Rad u intenzivnoj jedinici jedan je od najtežih poslova u medicini i mislim da je ovo divan jubilej. Zato treba da odamo veliku počast svim lekarima i sestrama koji su radili, koji sada rade i da damo podstrek onima koji dolaze“, naglasila je dr Sanja Đurin, načelnik Internog odeljenja u zrenjaninskoj bolnici.
Koronarnu jedinicu danas čine dr Jelena Lukić Petrov, kardiolog, dr Uroš Bačić, kardiolog, dr Teodora Paunić Bugar, kardiolog, dr Luka Sentivanski, klinički lekar, Sanja Cvejanov, viša medicinska i vodeća sestra, 30 sestara i tehničara, devet sa višom stručnom spremom u zdravstvu i dva higijeničara.

Na specijalizaciji su dr Doru Orza, dr Velimir Čolak, dr Blagoje Kovačević i dr Jakov Dabić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari