Grujićić: EU ulaže 12 miliona u laboratorije u Srbiji, do kraja nedelje biće rešena vlasnička struktura kovid bolnice u Batajnici 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je danas da bi vlasnička struktura kovid bolnice u Batajnici trebalo da bude rešena do kraja nedelje, jer jedan deo pripada vojsci, a drugi privatnicima.

Ona je, odgovarajući na pitanja novinara u Insitutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, rekla da ideja o planovima za tu bolnicu ima više, ali da to mora da bude odluka Vlade Srbije i predsednika.

Prema njenim rečima, ono što je poznato je da će to biti bolnica za produženo bolničko lečenje.

Kako je navela, to se ne može pretvoriti u vrstu socijalne ustanove, jer zdravstveni sistem ne može podneti da pacijenti godinama budu u bolnici, sem nekolicine koji zaista moraju.

„Pregovaramo sa Ministarstvom za socijalnu zaštitu da napravimo ustanove po određenim principima“, rekla je Grujičić, navodeći da je potrebno napraviti plan kako izgledaju socijalno-zdravstvene ustanove.

Grujičić je n avela da je ulaganje Evropske unije od 12 miliona evra za obezbeđivanja laboratorija u tri instituta za javno zdravlje u Beogradu, Nišu i Kragujevcu velika pomoć za zdravstvene radnike, koji će za godinu dana imati uslove za rad na svetskom nivou.
Ona je prilikom predstavljanje projekta „EU za zdravstveni sistem Srbije“ u prostorijama Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ kazala da su projekti EU posebno značajni, jer Srbiju približavaju standardima EU.

Govoreći o digitalizaciju zdravstvenog sistema, Grujičić je rekla da će ono otvoriti novu eru u zdravstvu Srbije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da je donacija od 12 miliona evra namenjena unapređenju otpornosti i spremnosti zdravstvenog sistema u Srbiji za odgovor na pretnje po javno zdravlje, u skladu sa EU i međunarodnim standardima, kako bi se sačuvalo zdravlje građana Srbije.

On je objasnio da će tim sredstvima biti rekonstruisano 35 referentnih mikrobioloških laboratorija u institutima za javno zdravlje u Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović navela je da će ta zdravstvena ustanova, uz donacije EU, biti brža i da će biti lider u oblastima koje zahtevaju referentne laboratorije.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević kazala je da je uloga njenog ministarstva da „prevede“ potrebe zdravstva u Srbiji u ono što je opšti okvir pregovora sa EU kako bi došli do sredstava EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari