Sećanje na stradanje zrenjaninskih Jevreja 1Foto.S.J.

U Zrenjaninu su danas položeni venci na mestu srušene Sinagoge, u Jevrejskoj ulci, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Vence su položili predstavnici Jevrejske opštine Zrenjanin, predstavnici grada, a prisustvovali su učenici i profesori Zrenjaninske gimnazije.

Prema rečima Vladimira Arsenića, iz Jevrejske opštine Zrenjanin, sećanje na nevino stradale je ljudska obaveza.

“To je naša obaveza i kao pripadnika Jevrejske opštine ali i kao društva, moramo da pamtimo gnusne zločine koji su se dešavali i da nastojima da se oni ne ponove”, ocenio je Arsenić.

Iz Zrenjanina je u januaru 1941. godine deportovano 1200 pripadnika Javrejske zajednice, na put bez povratka.

Tim povodom profesori zrenjaninske gimnazije Edi Daruši i Senka Jankov, kao i njihovi đaci, pripremili su posebne edukativne sadržaje za obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Sem toga, Jevrejska opština Zrenjanin je posebnim programom obeležila sećanja na žrtve Holokausta, i to u saradnji sa Jevrejskom opstinom Sombor i uz pomoć zrenjaninskih institucija kulture, Kulturnog centra i Narodnog muzeja.

Prethodnih dana prikazan je film “Porajmos” Gorčina Stojanovića i otvarena izložba „Tragovi u 30 slika“ Jevrejske opstine Sombor uz delove izložbe „Sećanje” autorke Biljane Dimkic Krčmar i Jevrejske opštine i Narodnog muzeja Zrenjanin.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari