Međunarodni sud pravde u Hagu baviće se početkom naredne godine sporom Nemačke i Italije oko individualnog obeštećenja žrtava nacističkih zločina. Nemačka vlada podnela je nedavno tužbu protiv Italije, svog partnera u NATO i Evropskoj uniji, u cilju onemogućavanja bujice zahteva za obeštećenjem pred inostranim građanskim sudovima za zločine koje su u Drugom svetskom ratu počinili nemački nacisti.

Berlin zahteva od Međunarodnog suda u Hagu da u načelu potvrdi imunitet nemačke države pred italijanskim i drugim inostranim organima pravosuđa. Štaviše, Sud bi trebalo da proglasi protivzakonitom eventualnu zaplenu nemačke imovine u Italiji u cilju obeštećenja žrtava. Ostaje nejasno kada se može očekivati presuda Haškog suda o ovom pitanju. Predviđeno je da će Sud najpre razmatrati da li je nadležan da odlučuje o tužbi. Ukoliko ta odluka bude potvrdna, odlučivaće se o određivanju rokova.

Nemačka je odlučila da podnese tužbu nakon što je Vrhovni sud u Rimu pre dva meseca odobrio porodicama žrtava masakra koje su 1944. izvršili nemački vojnici da traže pojedinačno obeštećenje od Savezne Republike Nemačke u visinu od oko milion evra. Nacisti su u junu 1944. ubili više od 200 ljudi u selu u Toskani. U tužbi Nemačke izražava se zabrinutost od pokretanja više stotina sličnih slučajeva. U tom kontekstu, zbog Međunarodnog suda pravde traži se da izda obavezujuće saopštenje da Italija, prihvatanjem tužbe, nije poštovala imunitet Nemačke. Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu smatra da Nemačka ne pokušava da izbegne moralnu odgovornost za zločine nacista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari