Objavljen Pravilnik o upisu učenika u srednju školu: Šta se polaže na maloj maturi, a šta na prijemnim ispitima? 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DR)

U Službenom glasniku objavljen je Pravilnik o upisu učenika u srednju školu u kome su, između ostalog, precizirana merila i postupak za utvrđivanje redosleda kandidata, kao i šta se polaže na završnom, a šta na prijemnim ispitima (za đake koji nameravaju da konkurišu u nekoj od specijalizovanih srednjih škola).

Ove školske godine upisna pravila su nešto drugačija pošto će osmaci umesto kombinovanog testa na maloj maturi polagati predmet po izboru, a kao i do sada rešavaće još dva testa – iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i iz matematike.

Pravilnik predviđa da se redosled kandidata za upis u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem i trogodišnjem trajanju utvrđuje se na osnovu: uspeha na završnom ispitu; opšteg uspeha od šestog do osmog razreda osnovne škole i rezultata koje su kandidati postigli na takmičenjima u osnovnoj školi.

Za kandidate koji konkurišu za pohađanje specijalizovanih srednjih škola i obrazovnih profila računa se još i rezultat sa prijemnog ispita.

Ovi đaci, podsetimo, najpre polažu prijemni u odgovarajućim srednjim školama, a nakon toga i malu maturu, kao i svi ostali učenici osmog razreda, budući da je ona neophodan uslov za završetak osnovne škole.

Uspeh na završnom ispitu iskazuje se brojem bodova osvojenih na testu iz srpskog odnosno maternjeg jezika i matematike i iz jednog od pet predmeta koji učenik izabere sa liste na kojoj su biologija, geografija, istorija, fizika i hemija.

Na osnovu uspeha na završnom ispitu kandidat može da osvoji maksimalno 40 bodova, odnosno najviše po 14 bodova na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike i 12 poena na trećem testu, piše u Pravilniku.

Opšti uspeh iz osnovne škole računa se tako što se prosek ocena na kraju šestog, sedmog i osmog razreda, zaokružen na dve decimale, sabere i zatim pomnoži brojem četiri. Po osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda kandidat može da ostvari najviše 60 bodova.

Mala matura ne može da se „padne“ što znači da nema donjeg praga, ali da bi se upisala četvorogodišnja srednja škola učenik mora da ima najmanje 50 poena.

Osim bodova po osnovu ocena iz srednje škole i uspeha na završnom ispitu dodatne poene donose nagrade sa takmičenja u osmom razredu, koja su predviđena u Kalendaru takmičenja Ministarstva prosvete.

Prva nagrada na međunarodnom takmičenju donosi dodatnih 12 bodova, druga nagrada 10, a treća osam poena, dok se na prvo mesto na republičkom takmičenju dobija šest, za drugo četiri, a za treće dva boda.

Pravilnik predviđa da se izuzetno, u slučaju kada zbog ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih nije bilo moguće da se održe takmičenja u osmom razredu, kandidatu vrednuju nagrade iz takmičenja u sedmom razredu.

Ovde treba imati u vidu da ne dobijaju dodatne poene svi đaci koji su osvojili neku od prve tri nagrade, već se gledaju prva tri najbolja rezultata.

Ko dobija dodatne poene određuju stručna društva koja su organizatori takmičenja, pa je najsigurnije da se đaci kod njih raspitaju da li imaju pravo na bodove po ovom osnovu.

Što se tiče liste želja, pravila ostaju nepromenjena – učenik može da iskaže najviše 20 opredeljenja za dalje školovanje. I ove godine liste će biti moguće predati elektronski na portalu Moja srednja škola, kao i u matičnim osmoletkama.

Na osnovu opredeljenja kandidata i ukupnog broja bodova vrši se kompjutersko raspoređivanje učenika po školama prema tipu škole, smerovima gimnazije, odnosno obrazovnim profilima, nakon čega sledi upis u srednju školu.

Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za upis ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju, do broja predviđenog za upis, ima kandidat koji je: nosilac diplome „Vuk Karadžić”, potom učenik koji je osvojio veći broj bodova na takmičenjima i na kraju onaj ko ima veći ukupan broj bodova na završnom ispitu.

Pravilnik detaljno pojašnjava i šta se polaže na prijemnim ispitima za svaki od specijalizovanih obrazovnih profila.

Prijemni nosi mnogo više bodova od male mature i zato je za đake od presudne važnosti da ga dobro urade.

Tako se, recimo, na testu iz matematike za upis u Matematičku gimnaziju i matematička odeljenja može osvojiti najviše 240 poena, a da bi se prijemni položio neophodno je najmanje 120.

U specijalizovane srednje škole spadaju umetničke (muzička, baletska i umetnička škola likovne oblasti), odnosno na obrazovni profil u oblasti umetnosti, kao i odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke, matematiku, za sport, fiziku, računarstvo i informatiku, za biologiju i hemiju, za geografiju i istoriju i odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost. Na ovom spisku su i bilingvalna odeljenja.

Konkurs

Upisna pravila biće objavljena i u Konkursu za upis učenika i srednje škole, koji obično izlazi u maju. Konkurs je za buduće srednjoškolce najvažniji dokument jer će u njemu biti date upisne kvote za sve profile i smerove u svim srednjim školama u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari