Obnova Hilandara do 2024. 1Foto: Univerzitet u Beogradu / FIlozofski fakultet

Obnova dela manastira Hilandar, izgorelog u požaru 2004. godine, biće završena 2024. godine, rekla je ministarka kulture Maja Gojković na današnjoj sednici Komisije za Hilandar održanoj u manastiru Kakovo, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Komisija je razmotrila dosadašnji rekonstrukcije manastira Hilandar i utvrdila dalju dinamiku radova tokom ove godine i planove za naredni period, kao i aktuelna pitanja u okviru obnove tog manastira, jednog od najznačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti.

Gojković je rekla da je važno što je usvojen poseban Zakon koji je posvećen stalnoj brizi o manastiru Hilandar i da je izuzetno važno bilo za nacionalni identitet i za našu državu i narod da se obnovi sve ono šta je uništeno, ali da mora da se nastavi sa brigom o Hilandaru na jedan trajni, sistemski način.

Zamenik predsednika Komisije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je da će izmenama i dopunama zakona o kulturi koji su u skupštinskoj procedure biti omogućeno i primereno održavanje manastirskog kompleksa i svega onoga što je značajno i za funkcinisanje manastirskiog kompleksa i monaške bratije manastira Hilandara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari