Oboleli od korona virusa izolovan i pod kontrolom lekara u KC Vojvodine 1Foto: Beta-AP

Pacijent kod koga je potvrđeno da ima korona virus je u sabilnom stanju i na stalnom je monitoringu u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu, izjavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

On je za RTS rekao da su pacijentu dostupni svi lekovi koji su na raspolaganju u Srbiji i svetu, a da su domaći stručnjaci u stalnom kontaktu sa kolegama iz drugih zemalja koji su imali iskustvo s korona virusom.

Radi se o 43. godišnjem pacijentu iz Bačke Topole, koji se, najverovatnije, zarazio u Mađarskoj gde je često odlazio zbog poslovnih kontakata. Kako prenose pojedini mediji, on je u KCV prebačen zbog skokova temperature, ali je, kako navodi Gojković, u stabilnom stanju. Za sada nema novih zaraženih, a navodi se da su testirani članovi porodice obolelog kod kojih nije utvrđeno prisustvo korona virusa.

Sekretar Gojković je kazao da je „važno da se kontakti ne kriju i da krug bude zatvoren. To ne znači da je zaražen neko s kim je oboleli bio u kontaktu pre mesec dana ili ga je sreo na ulici“.

Prema rečina Gojkovića, Srbija je kada se infekcija pojavila uspela da zadrži deo zaštitnih maski i da snabde naše zdravstvene centre.

„Cela Evropa vapi za zaštitnom opremom. Mi smo zamolili dve naše fabrike koje proizvode maske da trenutno ne prodaju maske dalje, već da ih zadrže za naše tržište. U ovom trenutku popunjavamo naše kapacitete, želimo da opskrbimo i apoteke, ali moramo da znamo da maske ne štite potpuno, već prvenstveno imaju ulogu da, ako imate respiratorne probleme, zaštitite druge“, istakao je Gojković.

On je ukazao da je država odlučila da bude maksimalno transparentna prema građanima, da se sluša zdravstvena struka i da budu obezbeđeni uslovi da zdravstveni radnici obavljaju svoj posao na najbolji mogući način.

U Srbiji je do sada registrovana jedna osoba zaražena korona virusom, a novih slučajeva nema, navedeno je na sajtu Ministarstva zdravlja – covid19.rs.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari