Oboleli od melanoma i stručnjaci traže obaveznu vakcinaciju protiv kovida 1Šesti regionalni skup, melanom, Zemun Foto: Dimitrije Petrović

Lekari, stručnjaci i pacijenti okupljeni na Šestom regionalnom skupu o melanomu danas u Beogradu ponovoi su zatražlli obaveznu vakcinaciju svih građana protiv korona virusa.

U svečanoj sali Skupštine grada Beograda otvoren je Šesti regionalni skup o melanomu na kome se govorilo o opasnostima sa kojima se oboleli susreću u vreme pandemije korona virusa.

„Tema ovog skupa je melanom u doba korone. Ideja je da se okupimo, popričamo o tome na koji način da održimo i unapredimo lečenje. Dosta je učinjeno na prevenciji i dijagnostici ali je taj dobar start, usled korona virusa, usporen. Zbog pandemije je došlo do rastrzanosti zdravstvenog sistema što čini da se usporeno dolazi od prepoznavanja rane promene do same hirurške intervencije“, istakla je dermatološkinja prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, ukazujuči na preopterećenost zdravstvenog sistema.

Skup su otvorili predsednik Skupštine gradske opštine Zemun Miroslav Gajić i predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Savo Pilipović, koji je ujedno i organizator događaja.

Gostujući predavači iz Sarajeva, Banjaluke i Zagreba obratili su se okupljenima i javnosti  onlajn putem i istakli neophodnost preventivnih pregleda i otkrivanja bolesti u ranoj fazi, ali i ukazali na to na koji način možemo da se zaštitimo.

Prisutnima su se obratili i lekari iz Beograda, Novog Sada i Niša koji su jasno istakli značaj i neophodnost vakcinacije. Među govornicima bio je i direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA Bojan Trkulja, koji je naglasio važnost povezivanja farmaceutske industrije i udruženja pacijenata u što većoj meri.

„Imamo obavezu da podržavamo pacijente, koji su u centru našeg interesovanja, što znači da je nama u izuzetnom interesu da podržavamo udruženja pacijenata, ne samo na materijalan način već i kroz ovakve skupove“, naglasio je Trkulja.

Skup ima i interaktivni nastavak, pa će sutra u Zemunu biti održan panel na kom će pacijenti i lekari diskutovati o inovativnim metodama lečenja, a zatim će pacijenti, uz posredovanje psihoterapeuta, govoriti o svojim iskustvima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari