Obračuni Vučića sa novinarima postali deo dnevne rutine 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne želi da komunicira na pristojan način, ili da za to nije sposoban, najbolje ilustruje vanredna konferencija za novinare na kojoj ga je novinar N1 pitao zbog čega je sazvana, kada na njoj nismo čuli ništa novo, sem predsednikovih razmišljanja na različite teme.

Novina je jedino bila da će kancelarka Nemačke Angela Merkel posetiti Srbiju, ali javnost je o tome mogla da bude obaveštena saopštenjam, a ne sazivanjem hitne, vanredne konferencije, koje Vučiću po pravilu služe da se obračuna sa političkim neistomišljenicima, bez njihovog prisustva, i da na pasivno-agresivan način izvređa novinare koji mu nisu po volji.

Na pitanje kolege zbog čega je organizovao konferenciju, i zašto na njoj sede ministri finansija i unutrašnjih poslova, a ne ministar spoljnih poslova, ako je već tema dolazak Angele Merkel, Vučić je novinaru N1 odgovorio:

„Ali ne brinite vi, mi ćemo vama sa N1 da šaljemo opravdanja redovno, za svakog od nas, ja sam razumeo malopre da vi ne želite moje prisustvo, a vi želite prisustvo svih nas, pa i ministra spoljnih poslova, ne brinite, razumeo sam, imaćete priliku da nas gledate i slušate češće, a ministra spoljnih poslova zamoliću da svaki put pripremi opravdanje za vas, za Šolaka i Đilasa lično“, rekao je Vučić. Kasnije je na pitanje novinarke Pinka „kome se pravda“, rekao da se ne pravda nikom, već da se šalio.

Igor Božić, direktor televizije N1, ukazuje za Danas da difamacija novinara N1 traje već sedam godina, i da je ovo samo poslednji u nizu omalovažavajućih i nepristojnih nastupa predsednika.

– Pošto takav odnos prema novinarima N1 traje godinama, na jedan perverzan način su obračuni šefa države postali deo dnevne rutine. Ponavljajući hiljadu puta neistine o navodnom vlasništvu Dragana Đilasa nad N1 predsednik Srbije namerno kvalifikuje novinare i novinarke N1 kao političke protivnike. To je razume se daleko od duha demokratije čija je supstanca sloboda medija. Istovremeno, za gospodina Vučića je to i lako izvodljivo, jer njegovi kontrolišu tok konferencije za medije i kome je dopušteno da postavi potpitanje, a kome nije – ističe Božić.

Naš sagovornik zaključuje da takvi nastupi govore da mi odavno nemamo normalnu scenu za rad profesionalnih medija.

Vladimir Vuletić, profesor prava i osnivač pokreta „Crno na belo“, ocenjuje za Danas da način na koji Aleksandar Vučić godinama opšti sa svima u svom okruženju „ukazuje na jednu sociopatsku, kukavičku, anksioznu i duboko nestabilnu ličnost opterećenu teškim frustracijama“. Naš sagovornik dodaje da se lični režim koji je uspostavio Vučić ogleda u potcenjivanju, nipodaštavanju i psihološkom gaženju potčinjenih, „uživajući u tome što oni ne smeju da mu uzvrate i što se stokholmski takmiče ko će se brže, jače i bolje gorko smejati“.

Predsednik se  preksinoćn na konferenciji za novinare osvrnuo na Vuletićevu izjavu da će Vučić u zatvorskoj kantiti jesti sendviče. Prvo je upitao šta je loše sa jedenjem sendviča, dodajući da je to mnogo časnije nego kad profesor „pipa dečake ispod 16 godina a beži od poligrafa“. Ovo nije prvi put da se Vučić na ovakav način obraća Vuletiću iako, kako je sam priznao, za svoje tvrdnje nema dokaze. Profesor ga je više puta pozivao da se obrati tužilaštvu a ne da konstantno iznosi klevete, međutim, on to nikada nije učinio.

– Kukavičluk i patološke laži koje „sipa brzinom munje“ prema neistomišljenicima, opoziciji i svim časnim pripadnicima novinarske profesije rezultiraju njegovim mrziteljskim i gnušajućim govorom tela, naviknutim samo na idolopokloničke hvalospeve potčinjenih. Uzalud opoziciono nezadovoljstvo dijalogom. On svaki dijalog jednostavno prezire – kaže Vuletić.

On dodaje da su Rimljani imali sreće, „ a mi, ipak, ne“.

– Vučić je mahniti vlastoljubivi lažov kao Komod, mentalno nestabilan i samozaljubljen u svoju nepostojeću veličinu kao Neron, tiranin kao Kaligula koji je svog konja proglasio za senatora, zlostavljač i manipulator kao Karakala. All in one – zaključuje profesor.

Predstavnici opozicije ali i brojni novinari, ocenili su da je predlog poslanika Evropskog parlamenta o načinu na koji treba da se uredi medijska scena u predizbornom procesu, skup fraza i „lepih želja“ koje se nemogu realizovati, te da njihovi predlozi ne mogu da se usvoje.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ocenjuje za Danas da je sve to prazna priča, „da ne upotrebi neku težu kvalifikaciju“.

– Poprilično je uvrnuto da se preporukama i predlozima poziva vlast da poštuje zakone i demokratske norme, vlast Aleksandra Vučića koja je prethodnih godina jasno pokazala da ne želi da se povinuje vladavini prava i demokratskim slobodama i ne želi nezavisne i jake institucije i regulatorna tela. Evo, pogledajte režimske razlasne stanice i tabele u poslednjih mesec dana i jasno će vam biti da Vučić i ekipa nemaju nameru da oslobode medije i prestanu sa progonom kriminalizacijom nezavisnih novinara, intelektualaca, javnih ličnosti i političkih protivnika, naprotiv, još predanije i beskrupuloznije gaze zakone, guše medijske slobode i obesmišljavaju demokratiju – ističe Bodrožić.

I to, prema njegovim rečima, sve rade naočigled Evropske unije i njenih ovdašnjih izaslanika i emisara.

– A pošto do sada Vučić i ekipa nisu doživeli nikakve konsekvence zbog toga što su zarobili i privatizovali državu, već su i dalje uvažavani sagovornici u mnogim evropskim prestonicama, tako će i sada sve te preporuke i pozive evroparlamentaraca primiti k znanju i nastaviti po starom. Kao što će po starom nastaviti i njihovi poslušnici i propagandisti u medijima, počev od Bujoševića i Stefanovića pa do medijskih zagađivača koji uređuju Pink, Hepi i buljuk bestijalnih tabloida – zaključuje Bodrožić.

Bodrožić: EU poput „zatucane rodbine“

– Već sam ranije pred evropskim zvaničnicima uporedio položaj nezavisnih novinara u Srbiji sa žrtvama porodičnog nasilja, a Evropsku uniju sa zatucanom rodbinom i komšilukom koji žrtvi preporučuje da se povinuje jačem i ne iritira ga suviše, a na nasilnika apeluje da se kadkad, uzdrži i ne bije ukućane baš svaki dan – navodi Željko Bodrožić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari