Zastupnici Srbije sutra i prekosutra iznose drugi krug usmene argumentacije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid. Šef pravnog tima Srbije Saša Obradović najavljuje za Danas šta nas očekuje u toku procesa, naglašavajući da Hrvatska nema argumente za dokaz genocidne namere Srbije, dok su Brionski transkripti, sa druge strane, dokaz da je Hrvatska planirala genocid nad Srbima u Krajini.


– Sutra po podne i u petak pre podne iznosimo odgovor na tužbu Hrvatske, a u petak po podne dalje argumente kojima pobijamo njihov odgovor na našu protivtužbu. Time se završava usmeno izlaganje srpskog pravnog tima, i tada ću pročitati dispozitive našeg zahteva. Kada je u pitanju naš protivtužbeni zahtev, Hrvatska će imati još jednu priliku da na to odgovori 1. aprila – kaže Obradović. On dodaje da ideja Velike Srbije ne može biti dokaz genocidne namere, na čemu pravni tim Hrvatske insistira.

– Brionski transkripti su po našem mišljenju direktan dokaz genocidne namere Hrvatske, dok zastupnici Hrvatske tvrde da se iz celokupnog konteksta događaja može izvući genocidna namera. Sama ideja Velike Srbije, na koju se pozivaju, obrađena je još u prvom krugu usmene rasprave. Dokazao sam da Vlada Srbije u to vreme nikada nije delila ideju Velike Srbije kakvu je imala Srpska radikalna stranka. Takođe, ta ideja se ne može u potpunosti poistovetiti sa politikom da svi Srbi ostanu da žive u jednoj državi, u situaciji raspada zemlje – ukazuje Obradović. On dodaje da Hrvati u ovom predmetu kada govore o Velikoj Srbiji „ne prave nikakvu razliku između te ideje SRS i ideje o Jugoslaviji“.

– Oni govore o tome kako su se Srbi u Hrvatskoj bunili protiv Franje Tuđmana i skandirali Jugoslaviji. Ne vidim kako skandiranje Jugoslaviji 1989. i 1990. ima veze sa Velikom Srbijom? Svaki izraz jugoslovenstva iz tog perioda, kada su se ljudi usprotivili raspadu tadašnje SFRJ, zastupnici Hrvatske poistovećuju sa Velikom Srbijom. To sam govorio u prvom krugu rasprave, a oni na to ništa nisu odgovorili u drugom krugu, kada su imali priliku – zaključuje Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari