Obradović: Prioritet reforme inspekcije unapređenje položaja inspektora 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

U daljoj reformi inspekcije u Srbiji među prioritetima biće i unapređenje položaja inspektora, ali i povećanje njihovog broja, rekla je danas ministarka državne uprave i loklane samouprave Marija Obradović.

„Reforma inspekcija jedan je od prioriteta u radu Ministarstva i, iako smo u izbornoj godini, to ne treba da zabrinjava ni inspektore, ni one koji rade u ovoj oblasti, jer ćemo na reformi raditi do formiranja nove Vade, a ja ću se založiti da narednom ministru u ovom resoru objasnim važnost nastavka procesa reforme inspekcija u Srbiji“, istakla je Obradović nakon predstavljanja „Uporedno pravne analize pravnog položaja inspektora sa preporukama za unapređenje položaja i rada“, objavilo je ministarstvo.

Ona je podsetila da je povećanje broja inspektora bilo predviđeno i Akcionim planom do 2021. godine, koji zbog pandemije korona viruda, nije mogao u potpunosti da se realizuje, tako da je od nedostajućih 1.000 inspektora, pokrenut postupak zapošljavanja za oko njih 150.

„I na ovome ćemo nastaviti da radimo, kao i na predloženim mogućnostima kako treba i na koji način uvesti novo službeničko zvanje inspektor, ali i na tome kako urediti njihove zarade, a posebno kako ih pravno zaštititi po ugledu na posebnu zaštitu koju imaju novinari i advokati“, navela je Obradović.

Dodala je i da je resorno ministarstvo poslednjom izmenom svoje sistematizacije značajno unapredilo sektor koji se bavi inspekcijskim nadzorom i koordinacijom svih inspekcija u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari