Obrt u školi u Omoljici: V.d. direktorka podnela ostavku, prethodni direktor imenovan za vršioca dužnosti 1Foto: NSPRV

Posle pritiska javnosti,  Danijela Ivanovski, v.d. direktorka OŠ „Dositej Obradović“ u Omoljici podnela je danas ostavku, a za novog vršioca dužnosti imenovan je doskorašnji direktor te škole Vladimir Ristić, potvrdio je za Danas Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV).

Iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje rekli su za Danas da nemaju saznanja da je v.d. direktorka podnela ostavku.

Samo sat vremena ranije iz tog sekretarijata obrazložili su za Danas prethodnu odluku pokrajinskog sekretara Zoltana Sakalaša, koji nije dao saglasnost da Ristić bude izabran po treći put za direktora škole, zbog toga što nije stekao licencu.

Najnovijoj odluci prethodio je dvodnevni protest učenika, njihovih roditelja i nastavnika zbog toga što Ristić nije dobio treći mandat, iako su za njegov izbor bili i većina Nastavničkog veća, kao i Školski odbor. Većina đaka danas i juče nije bila na nastavi.

U reagovanju na obrt NSPRV je u saopštenju naveo da je „24 časa nakon imenovanja v.d. direktora eksperiment neslavno okončan po naručioce ovog nasilja“.

„Jutros, nakon što se broj učenika ni danas nije povećao, v.d. direktorka je podnela ostavku, a bivši direktor koji je imao jasnu podršku svih zainteresovanih građana, imenovan je za novog vršioca dužnosti“, saopštio je NSPRV.

Taj sindikat je duže od mesec dana upozoravo ministra i pokrajinskog sekretara da moraju poštovati zakon i imenovati direktora po zakonito sprovedenom postupku.

„Lekciju su morali naučiti na teži način i red bi bio da je sada zapamte. Dobro organizovani građani, vođeni jasnim ciljem, predstavljaju nesavladivu prepreku za svaku vrstu nasilja i nametanja volje. Morao je da se desi protest i da roditelji ostave decu van škole dva dana, da bi nadležni konačno prekinuli sa bednim pokušajem prekrajanja jasno iskazane volje kolektiva škole i predstavnika roditelja“, navode iz NSPRV.

Oni zahtevaju od Ministarstva prosvete da hitno formira radnu grupu za pripremu izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, „jer cena naopakog rada sledeći put može biti i skuplja od medijska blamaže“.

Žaklina Marjanoviić, predsednica Školskog odbora u OŠ „Dositej Obradović“ rekla je za Danas da su na današnjoj sednici Nastavničkog veća obavešteni da je Danijela Ivanovski podnela ostavku, što treba da bude konstatovano na vanrednoj sednici Školskog odbora, planiranoj za večeras.

Prema njenim rečima, sednici Nastavničkog veća je prisustvovao gradonačenik Pančeva koji je kazao da je Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje uputio predlog da Vladimir Ristić bude postavljen za v.d. direktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari