Zašto drugi dan zaredom učenici OŠ "Dositej Obradović" u Omoljici ne idu u školu? 1Foto: Printscreen N1

Umesto u školskim klupama većina učenika OŠ „Dositej Obradović“ u mestu Omoljica kod Pančeva drugi dan zaredom ne ide u školu u znak protesta što Vladimir Ristić, direktor koji je tu osmoletku vodio dva mandata nije izabran i treći put.

Od ukupno 617 učenika, uključujući i decu koja pohađaju pripremni predškolski program, danas se u školi nije pojavilo 479, potvrdila je za Danas Žaklina Marjanović, predsednica Školskog odbora u toj obrazovnoj ustanovi.

Đaci, njihovi roditelji i nastavnici organizovali su protest u znak podrške sada već bivšem direktoru, za koga većina meštana Omoljice ima samo reči hvale.

Oni se ne slažu sa odlukom prosvetne vlasti koja je umesto Ristića postavila v.d. direktorku, nakon što je konkurs za direktora škole poništen.

Kao jedini kandidat na konkursu za izbor direktora Ristić je dobio podršku 50 članova nastavničkog veća, a samo dva su bila protiv. Za njega je glasalo šest članova školskog odbora iz reda zaposlenih i roditelja, dok tri člana koja imenuje lokalna samouprava nisu učestvovala.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje nije dao saglasnost za Ristićev izbor jer u zakonskom roku nije položio ispit za sticanje licence, što je navedeno u obrazloženju rešenje Ministarstva prosvete, kojim je ministar Branko Ružić naložio ponovno raspisivanje konkursa.

U tom dopisu, u koji je Danas imao uvid, navodi se da ispit za licencu, prema mišljenju Ministarstva prosvete, „nije eliminatorni uslov u postupku izbora direktora po konkursu“, ali saglasno članu 122 zakona predstavlja „samostalan razlog za prestanak dužnosti direktora“.

Pomenuti član definiše da je „izabrani direktor koji nema položen ispit za direktora, dužan da ga položi u roku do dve godine od dana stupanja na dužnost“, te da direktoru koji to ne uradi u ovom roku prestaje dužnost.

Cela priča ne bi bila sporna da se prosvetna vlast držala zakona na koji se sada poziva.
Vladimir Ristić je na dužnost direktora u prethodnom mandatu stupio 27. januara 2019. godine, a po slovu zakona licencu je trebalo da stekne do 28. januara 2021.

– Zašto me tada nisu razrešili? Zašto to isto nisu uradili sa svim direktorima koji nisu dobili licencu? Celu 2021. i 2022. godinu im to nije bilo sporno, niti su prosvetni inspektori u redovnim i vanrednim inspekcijskim pregledima na to ukazivali. Osim toga, za vršioca dužnosti direktora su postavili osobu koja takođe nema licencu – kaže Ristić, navodeći primere nekih škola u kojima direktori takođe rade bez licence.

On kaže da je situacija sa kovidom usporila celu proceduru, te da se uredno javljao, slao potrebnu dokumentaciju, prijavljivao i pratio rokove koje su nadležni postavljali.

Uverenje da je savladao obuke, što je uslov da bi pristupio ispitu za licencu, dobio je 14. novembra prošle godine. Od tog datuma teče mu rok od tri meseca u kome mora da sprovede istraživanje i pripremi portfolio. Kompletan redosled dešavanja opisan je u zapisniku o inspekcijskom nadzoru koji je Ristić dostavio Danasu.

Za Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, čiji su članovi zaposleni u OŠ „Dositej Obradović“ u Omoljici, indikativan je podatak, objavljen i na sajtu Ministarstva, da samo 379 direktora u Srbiji ima licencu, od preko 1.600 škola u Srbiji.

Ovaj sindikat se juče obratio pismom ministru Ružiću, u kome se navodi da lokalna sredina potpuno opravdano odbija da trpi nasilje i nametnuta rešenja. Sindikat je upitao ministra hoće li, osim direktora, sada da promeni i selo.

„Upozoravali smo Vas i tada, ali i mnogo puta pre i posle toga, da morate preuzeti odgovornost i morate provoditi zakone bez obzira na želje lokalnih moćnika. Ništa niste uradili i to Vas čini lošim ministrom. Odgovorni ste, kao što ste odgovorni i za situaciju u Valjevu, gde ste takođe ćutke prešli preko jasno političkih zahteva sa lokala. Odgovorni ste i zbog pritisaka kojima ste verovatno izloženi, a niste se povukli ili bar pokušali da im se suprotstavite. Uradite svoj posao ili se povucite. Za početak bi bar mogli da se oglasite povodom situacije u ovoj školi i ispravnim odlukama sprečite kulminaciju opravdanog gneva meštana Omoljice, roditelja, nastavnika ali i celokupne javnosti“, navodi NSPRV u dopisu.

Da je politika umešala prste svestan je i Vladimir Ristić. On potvrđuje da od početka mandata lokalna samouprava ne želi da učestvuje u radu škole i da iz lokalnog budžeta za poslednjih šest godina nisu dobili dinar preko onoga što im po zakonu sleduje za školu.

Kaže i da je protiv njega podneto na desetine anonimnih prijava zbog kojih je reagovala prosvetna inspekcija.

Optuživali su ga da je narkoman, da nenamenski troši novac, a pritisci su pojačani nakon što se pojavio na konferenciji za novinare koju je organizovala Fondacija „Alek Kavčić“, na kojoj je preneo iskustva te škole sa besplatnim udžbenicima. Posle toga usledila je još jedna anonimna prijava roditelja da promoviše i lobira za Kavčića.

Do objavljivanja ovog teksta komentar iz Ministarstva prosvete nismo dobili.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje: Nemamo saznanja o uticaju politike

U Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje za Danas kažu da za vreme dva prethodna četvorogodišnja mandata Vladimir Ristić, nije položio, niti je prijavio ispit za licencu za direktora, iako je prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja to bio dužan da učini u roku od dve godine od imenovanja na dužnost.

„Sekretarijat je tek po prijemu zapisnika o vanrednom inspekcijskom nadzoru od 28. novembra 2022. godine, koji je sproveo nadležni prosvetni inspektor, stekao saznanje o tome da Ristić u zakonskom propisanom roku nije položio, niti je prijavio ispit za direktora ustanove. Odluku o razrešenju direktora, u skladu sa ovlašćenjem iz zakona donosi resorni ministar, uz pribavljenu prethodnu saglasnost nadležnog pokrajinskog organa, ukoliko se radi o ustanovi sa teritorije AP Vojvodine – odgovaraju iz Sekteratijata na pitanje zašto Ristić ranije nije razrešen zbog neposedovanja licence.

Na pitanje da li se u izbor direktora u OŠ „Dositej Obradović“ umešala lokalna vlast u Pančevu i Omoljici, iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje navode da „nemaju saznanja o eventualnom uticaju politike na ovaj slučaj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari