Obuke za vanredne situacije u vazdušnom saobraćaju 1Foto: Wikipedia

Povećanje bezbednosti u vazdušnom saobraćaju i priprema za vanredne situacije bila je tema sastanka regionalnog Komiteta za traganje i spasavanje kojim je predsedavao Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Sastanak je otvorila Mirjana Čizmarov, direktorka Direktorata, ističući da su Beograd i Srbija spremni da predvode regionalnu saradnju u oblasti traganja i spasavanja.

– U saradnji sa Eurokontrolom organizovaćemo obuke u Beogradu za potrebe svih zemalja članica regionalnog Komiteta – najavila je Čizmarov.

Sastanak je održan u zgradi domaće kontrole letenja SMATSA na aerodromu „Nikola Tesla“, a među prisutnima su bili i Frank Brener, direktor Eurokontrola, kao i Džordž Firikan, zamenik direktora kancelarije IKAO za Evropu i Severni Atlantik. Brener je istakao da je je rast vazdušnog saobraćaja u Evropi konstantan ali da se uporedo održava i visok nivo bezbednosti.

– Svakako moramo uvek biti spremni za vanredne situacije. Zato je važno organizovati se i znati koje su tačke kontakta za koji segment traganja i spasavanja u svim zemljama – rekao je Brener.

Na sastanku je potpisan Memorandum o razumevanju između zemalja članica Komiteta za traganje i spasavanje i Eurokontrol-a, čime je stvoren osnov za dalju podršku Evropske agencije za bezbednost vazdušne plovidbe ovoj regionalnoj inicijativi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari