Obukom o bezbednom učešću u saobraćaju obuhvaćeno 350 predškolaca i 400 osnovaca u Boru 1Foto: Sigurne staze

Polazeći od ideje da se sticanjem znanja i formiranjem ispravnih stavova od najranijeg doba može mnogo postići na prevenciji nezgoda u saobraćaju u kojima učestvuju najmlađi, strukovno udruženje „Sigurne staze“ je u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Bambi“ , borskim osnovnim školama i udruženjem „Bebironče“ organizovalo je edukativne radionice za predškolce i osnovce.

Borski osnovci i predškolci upoznali su se sa osnovnim pravilima saobraćaja na zabavan način kroz saobraćajne igre i crtane filmove edukativnog karaktera na radionicama koje je za njih osmislilo udruženje „Sigurne staze“ u nameri da deca savladaju pravila saobraćaja.

Niz edukativnih radionica realizovan je zahvaljujući saradnji ovog strukovnog udruženja sa Predškolskom ustanovom „Bambi“ , osnovnim školama i udruženjem roditelja Bebironče iz Bora, a u okviru projekta „Kreći se održivo-Bor na dva točka“.

Prema rečima saobraćajnog inženjera Igora Velića iz „Sigurnih staza“, edukativne radionice su obuhvatile su sve predškolske grupe i osnovne škole u Boru i na taj način obukom za bezbedno učestvovanje dece u saobraćaju obuhvaćeno je 350 borskih predškolaca i 400 osnovaca.

Obukom o bezbednom učešću u saobraćaju obuhvaćeno 350 predškolaca i 400 osnovaca u Boru 2
Edukativne radionice za predškolce /Foto: Sigurne staze

– Ideja koju zastupa udruženje Sigurne staze je uvođenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja kao nastavnog predmeta u škole jer sticanje znanja i formiranje ispravnih stavova u vezi bezbednosti saobraćaja predstavlja kvalitetan osnov za dalju nadgradnju kod dece starijeg uzrasta i odraslih, u ovoj oblasti – smatra Velić.

Kako ističe, na ovaj se način unapređuje se nivo bezbednosti saobraćaja, odnosno ponašanja učesnika u saobraćaju, a samim tim i smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama.

– Ono što pre svega nedostaje u našoj zemlji je, sistemski i kontinuiran pristup u saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju. Da nema sistemskog pristupa u poboljšanju i unapređenju saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja govori i podatak da u našoj zemlji ne postoji definisan plan i program nastave kao ni udžbenik posvećen ovoj temi – primećuje ovaj saobraćajni inženjer.

Smatra da ovakva i slična predavanja, treba da postanu obavezna u svim školama i predškolskim ustanovama, jer se time može mnogo postići na prevenciji nezgoda u saobraćaju u kojima učestvuju najmlađi.

– Stradanje dece na bilo koji način, a posebno u situaciji koju je moguće sprečiti, predstavlja ogroman udarac za porodicu i čitavu zajednicu. Stoga je dužnost svih članova društva da spreči da se životi dece dovode u opasnost u saobraćaju. Njihova bezbednost je veliki izazov za sve, a posebno za one čiji je to profesionalni poziv – naglašava Velić za Danas.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari