OCD i mediji: Nedopustivo skrnavljenje pravoslavnog groblja u Novom Pazaru 1Novi Pazar Foto: Senko Župljanin

Neformalna grupa organizacija civilnog društva, medija i novinara osudila je danas skrnavljenje pravoslavnog groblja u novopazarskom naselju Šestovo rušenjem nekoliko nadgrobnih spomenika, zatraživši hitnu reakciju nadležnih na otkrivanju počinilaca.

Grupa je ocenila da je nedopustivo da se u 21. veku suočavamo sa takvim nedelima koja nisu samo vandalski čin, već i akt mržnje.

„Bez obzira što počinioci nisu ostavili nikakav znak koji bi ukazivao da se radi o aktu izazivanja nacionalne i verske mržnje, zbog same poruke koju ovakav akt može da šalje, kao i potrebe da se s dužnim poštovanjem odnosimo prema živim i umlrim, bez obzira na njihovu pripadnost, svi mi zajedno moramo najoštrije osuditi ovako sraman čin“, navodi se u saopštenju.

Oni su podsetili da je Novi Pazar i u vreme najintenzivnijih kriza važio za region poštovanja i medjusobnog uvažavanja gradjana različitih nacionalnosti i da su uvereni da su svi žitelji tog grada „iskreno i energično protiv svakoga ko pokušava da na bilo koji način ugrozi mir i stabilnost“.

Saopštenje potpisuju predstavnici Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturnog centra „DamaD“, Urban ina, Akademske inicijative „Forum 10“, Monitora, radija Sto plus i portala A1.

Pravoslavno groblje na Šestovu ranije su obišli predstavnici lokalne samouprave Novog Pazara koji su razgovarali sa sveštenicima Srpske pravoslavne crkve.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac tom prilikom je obećao da će Grad snositi troškove obnove porušenih spomenika.

Podsećamo da je, za sada nepoznata osoba ili više njih, oštetila najmanje sedam nadgrobnih spomenika na tom groblju.

Policija, prema nezvaničnim saznanjima, intenzivno radi na otkrivanju počinioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari