Očevi stradalih gardista za Danas: Ubistvo naših sinova ide u zaborav, teško da ćemo saznati istinu 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Ispred ulaza u vojni objekat Karaš u Topčideru danas je obeležena 17. godišnjica ubostva gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanović, a njihovi očevi kažu za Danas da slučaj ubistva njihovih sinova ide u zaborav.

Janko Jakovljević i Petar Milovanović ističu da država nije ništa uradila kako bi otkrila šta se desilo Draganu i Draženu.

Ipak, njihov advokat Predrag Savić podseća za naš list na svedočenje izvesnog Saše Reljića, koga je Vladimir Putin doveo u Beograd početkom 2019. godine.

Savić kaže da je Reljić rekao ime ubice srpskom tužilaštvu, odnosno da se radi o visokopozicioniranom pripadniku MUP-a Srbije, koji je i dalje aktivan oficir.

Reljić je, dodaje Savić, izjavio da su gardisti ubijeni jer su videli iznošenje kokaina iz kasarne.

Podsetimo, gardisti Vojske Srbije i Crne Gore Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović pronađeni su mrtvi 5. oktobra 2004. u vojnom objektu “Karaš” u Topčideru.

Očevi stradalih gardista za Danas: Ubistvo naših sinova ide u zaborav, teško da ćemo saznati istinu 2

Iako je vojna istraga tvrdila da se radilo o ubistvu i samoubistvu, nezavisna državna komisija utvrdila je da ih je ubila treća osoba.

Janko Jakovljević kaže za Danas da država nije ništa uradila na rešavanju ubistva od 2016. kada su se porodice sastale sa Aleksandrom Vučićem, nakon čega je Vlada Srbije odlučila da formira komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista.

– Mi smo svesni da nam decu ništa ne može vratiti, ali se nadamo da će Evropski sud za ljudska prava moći da natera državu da reši ubistvo naših sinova.

Da vladina komisija nije ništa uradila, kao i da se nije nikad ni sastajala, za Danas je potvrdila Olgica Batić, jedna od advokata porodica ubijenih gardista.

Petar Milovanović, koji se suočava sa teškim zdravstvenim problemima, kaže za naš list da ubistvo Dražena i Dragana ide u zaborav i naglašava da će se istina o tome ko ih je ubio i zašto teško saznati.

Na komemorativnom skupu ispred topčiderske kasarne bile su i Žene u crnom, koje su razvile transparent “Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru”.

Ova nevladina organizacija je, nakon komemorativnog skupa, održala “protestno stajanje” u Knez Mihailovoj Ulici u Beogradu.

Razvijeni su transparenati “Ko je ubio gardiste?”, “Otkrijte ubice gardista!” i “Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru”.

Kako je javio portal Nova.rs, skup je obezbeđivalo dvadesetak policajaca, a na kratko se pojavila grupa od desetak mladića u majicama sa nacionalističkim obeležjima, ali im je policija preprečila put, pa nisu pokušavali da priđu učesnicima “protestnog stajanja”.

Povodom ubistva gardista, Boris Tadić, nekadašnji predsednik Srbije, i njegov tadašnji savetnik Vuk Jeremić saslušani su u pretkrivičnom postupku na predlog advokata porodica gardista kako bi se otkrilo kako je Tadićev kabinet pre svih u lancu komandovanja saznao za ubistvo gardista i obavestio tadašnjeg načelnika Generalštaba Branka Krgu.

Pre nekoliko godina pojavile su se i informacije da su gardisti ubijeni jer su u kasarni videli nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, koji je tada bio u bekstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari