Od 1.000 povratnika u Kraljevo niko nije zaražen virusom korone 1Kraljevo Foto: Z. Lj.

Danas se završava samoizolacija za oko 1000 povratnika iz inostranstva na teritoriji grada Kraljeva, i među njima nema pozitivnih na virus „Covid-19“, rekao je danas medijima epidemiolog pukovnik, dr.Radovan Čekanac, pohvalivši izuzetnu disciplinnu povratnika za vreme samoizolacije.

„Imali smo, slučaj da je jedan muškarac dolazio iz Švajcarske pre vanrednog stanja, kada je ovde zarazio još tri osobe. On se, nakon toga, vratio u Švajcarsku, a kad je osetio simptome javio je. Čovek koji je došao iz Holandije pre donošenja svih mera, pa nije imao obavezu ni na granici da dobije rešenje o samoizolacija, zarazu najverovatnije nije doneo iz Holandije, već se zarazio 10. ili 11. marta kada je intenzivno boravio na teritoriji Beograda. Utvrdili smo, istražujući te kontakte da je bio sa obolelim licima. On je, nažalost, jedan od preminulih sa teritorije Kraljeva“, objasnio je epidemiolog dr Radovan Čekanac.

„U Kraljevu, od juče, imamo dvoje novo zaraženih virusom korone i kod oba pacijenta do zaražavanja je došlo van teritorije Kraljeva. Njihovi kontakti su pod epidemiološkim nadzorom. Radi se o lakšoj kliničkoj slici obolelih tako da, za sada, i dalje na teritoriji Kraljeva sve držimo pod kontrolom“ rekao je dr Čekanac.

Do, danas, je na teritoriji grada Kraljeva virus korone registrovan kod 23 osobe i radi se o osbama čiji su brisevi uzorkovani u Kraljevu. Zbog činjenice da je jedan broj lica sa prijavljenom adresom u Kraljevu hospitalizovanu u drugim gradovima (mahom u Beogradu) na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja se vodi veći broj obolelih iz Kraljeva.

Ocnivši situaciju u Kraljevu povoljnom dr. Čekanac je rekao da „na teritoriji cele Srbije epidemiju držimo manje-više uspešno i pod kontrolom, ali treba sačekati i videti kako će se situacija odvijati. Biće sporadičnih slučajeva još neki naredni period, ali sve ovo još uvek se drži pod kontrolom. Nismo u situaciji kao u nekim drugim zemljama, gde se stvarno dešavaju užasne stvari“.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari