Poljoprivrednici iz opština Apatin, Odžaci i Sombor rod ozimog ječma dosad su ubrali sa oko 250 hektara, a prosečan prinos, prema podacima Agroinstituta, područne poljoprivredne službe iz Sombora, iznosi 4.050 kilograma. Pod ovom kulturom je oko 2.500 hektara, a prema procenama stručnjaka rod će i dalje biti šarolik.

Poljoprivrednici iz opština Apatin, Odžaci i Sombor rod ozimog ječma dosad su ubrali sa oko 250 hektara, a prosečan prinos, prema podacima Agroinstituta, područne poljoprivredne službe iz Sombora, iznosi 4.050 kilograma. Pod ovom kulturom je oko 2.500 hektara, a prema procenama stručnjaka rod će i dalje biti šarolik. Na Telečkoj visoravni, na primer, prinos je oko tri tone, a Zemljoradnička zadruga u Kljajićevu na 110 hektara (od zasejanih 305) ostvarila je 5,8 tona po hektaru, uz vlagu od 11 odsto. I ovde kažu da je žetva ječma počela dve sedmice pre uobičajenog roka. Poljoprivredno preduzeće Jedinstvo u Apatinu danas završava žetvu uljane repice. Ova uljarica uzgajana je na 232 hektara, a prosečan prinos je oko 2,5 tona po hektaru.
U ove tri bačke opštine pod pšenicom je skoro 24.800 hektara, a Vladimir Sabadoš, direktor Agroinstituta, kaže za Danas da se početak žetve najverovtnije može očekivati za sedam do osam dana. Poljoprivrednici su veoma uzdržani u proceni prinosa, plašeći se klimatskih iznenađenja. Ipak, sudeći prema trenutnom izgledu pšenice može se očekivati prosečan prinos od oko 4,5 tona. U junu je, prema podacima Meteorološke stanice u Somboru, ovde dosad bilo sedam kišnih dana, s ukupno 21 litrom padavina po kvadratnom metru. Neki atari dobili su mnogo više kiše, neki su tek okvašeni, a ratari ističu da ove kiše ne smetaju strnim žitima, a da će veoma dobro doći kukuruzu, soji, šećernoj repi i suncokretu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari