Od Evropskog suda za ljudska prava Komitetu ministara Saveta Evrope 76 slučajeva protiv Srbije 1foto EPA-EFE/YOAN VALAT

Komitet ministara Saveta Evrope u 2023. godini primilo je od Evropskog suda za ljudska prava 76 slučajeva protiv Srbije za nadzor nad njihovim izvršenjem, dok je u 2022. broj slučajeva bio 78, a u 2021. godini su primili 69 slučajeva.

U saopštenju Saveta Evrope navodi se da je Komitet ministara u godišnjem izveštaju o primeni odluka Evropskog suda u opštoj oceni za sve zemlje naglasio značajan napredak u sprovođenju odluka.

Kako se navodi, 31. decembra 2023. Srbija je imala 77 slučajeva koji su čekali izvršenje, što je 20 manje nego u 2022, a jedan više nego u 2021. godini.

Kako se navodi, pet postupaka u „pojačanoj proceduri“ čekaju na izvršenje pet godina ili duže, dok od sedam postupaka u standardnoj proceduri jedan čeka duže od pet godina.

Nerešeni predmeti se odnose na prekomerne dužine sudskih postupaka, na odloženo izvršenje domaćih odluka i na neefikasne istrage o policijskom zlostavljanju.

Kako se navodi, u 2023. za 81 slučaj je isplaćena pravična nadoknada koju je propisao sud, dok se potvrda uplate i zateznih kamata čeka u devet predmeta, za koje je rok koji je sud propisao istekao pre više od šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari