Od folklora do „Nevernih beba“ 1Foto: Zoran NIkolić

Treći dan privredno – turističke manifestacije 55. Župske berbe, privukao je u Aleksandrovac hiljade posetilaca iz raznih krajeva zemlje ali i iz inostranstva.

Kolone vozila iz pravca Kruševca, Vrnjačke Banje i Trstenika kretale su se ka sedištu Župe još od ranih prepodnevnih časova. Ulice ovog gradića zaposednte su brojnim posetiocima koji su se probijali između tezgi na kojima se moglo kupiti sve i svašta od vašarskih đinđuva pa do poljorivrenih alatki, suhomesnatih proizvoda, garderobe, slatkiša…

Naravno da su brojni proizvođači vina iz Župe aleksandrovačke zaposeli „Vinsku ulicu“ u kojoj su sa na ukusno aranžiranim tezgama, nudili svoja nadaleko poznata vina. Bilo je tu i raznih,voćnih, rakija ali i svežeg voća i gožđa. Na centralnom gradskom trgu, smeštena između Spomenika vinogradaru je i bine na kojoj se neprekidno odvija raznovrsni kulturno zabavni program „Fontana vina“. Iz fontane u obliku grozda neprestano se toči dobro crveno vino a retki su posetioci koju uspevaju da odole i ne probaju ga.

Danas je predsednik opštine Aleksandrovac, profesor Jugoslav Stajkovac, priredio prijem za goste, predstavnike brojnih opština i gradova, Vlade Srbije, Vojske Srbije i drugih, brojnih republičkih institucija. Oni su zajedno sa domaćinima prošetali „Vinskom ulicom“ a potom su obišli i Muzej vina i vinogradrstva. Današnji prepodnevni i popodnevni program na bini u centru grada obeležen je nastupima brojni folklornih anasabala iz zemlje i inostranstva.

Najpre je održan Dečiji festival folklora pod nazivom „Hajd povedi veselo “ a od 13 časova se nastavilo sa nastupima starijih igrača na Međunarodnom festivalu folklora pod nazivom „Zaigraj i za pojas zadeni“. U 17 časova u Zavičajnom muzeju Župe otovrena je izložba Muzeja rudničko-takovskog kraja pod nazivom „Obrenovići i njihovo doba“. Čast da na prepunom Vinskom trgu „odjave“ treći dan 55-te „Župske berbe“ pripao je „Nevernim bebama“ koje su, u njima svojstvenom stilu, podigle raspoloženje publike bolje nego vino iz fontane. Ovaj koncert jedan je od planiranih 25 kojima na turnneji pod imenom„Priča o nama-Prvih 25 godina“ , u isto toliko gradova zemlje i regiona , obeležavaju jubilej svog postojanja i rada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari