Smena direktora Fonda za građevinsko zemljište Momčila Antića i jednog od trojice osnivača Koalicije za Pirot (KZP) imala je kao krajnji rezultat cepanje jedinstvene odborničke grupe KZP u SO Pirot na dva dela – jedan većinski od desetoro odbornika koji podržava predsednika opštine Vladana Vasića, i drugi manjinski sa pet odbornika koji podržava Momčila Antića.

Momčilo Antić je na konferenciji za novinare, uz podršku pojedinih odbornika i jednog od osnivača KZP Miodraga Mitića, izjavio da se deo koalicije za Pirot izdvojio iz koalicije i prišao Uniji regiona Mlađana Dinkića.

– Izvorni deo Koalicije za Pirot je ostao veran osnivačkim principima Koalicije, a moto „Pirot nam je u srcu jer nam je srce u Pirotu“ i dalje je naš. Izvorni deo koalicije čine ljudi koji su 2003. godine stali pred građane i rekli da ćemo zajedno sa njima pokušati da stvorimo bolje uslove za život u ovom gradu – rekao je Antić.

Odbornici koji podržavaju Antića su Novica Zlatanović, Rade Petrović, Jugoslav Petrović i Ljubiša Ćirić iz KZP-a i nezavisni odbornik Dušan Mitić.

– KZP je donela odluku da isključi iz svojih redova Vladana Vasića zbog pristupanja URS i izdaje osnovnih principa KZP kao i da isključi sve potpisnike rezervnoj partiji Mlađana Dinkića. KZP je donela odluka da raskine koalicioni ugovor sa strankom G17 plus, zaključen 2008. godine jer od obećanih 350 miliona dinara nije stigao nijedan dinar. G17 plus obećao je i hiljadu novih radnih mesta i dovođenje velikih multinacionalnih kompanija u ovaj grad. Jedino novo radno mesto otvoreno je za suprugu predsednika Vasića koju je na vreme izbavio iz „Prvog maja“ – rekao je, pored ostalog, Antić, dodajući da KZP nije bila registrovana kao stranka.

Predsednik opštine Pirot i jedan od trojice osnivača KZP-a mr Vladan Vasić kaže da nije reč ni o kakvom utapanju u Ujedinjene regione Srbije i da je to grupacija nezavisnih stranaka, a da će KZP biti nezavisni deo URS-a.

– Ponavljam da sam osnivački akt URS-u potpisao kao pojedinac. Moto „Pirot nam je u srcu jer nam je srce u Pirotu“ sam ja izmislio kao i znak Koalicije. Ono što je najvažnije, KZP nije formalna grupa, nema pristupnice, pa samim tim nema ni iščlanjenja. Nemamo ni formalne organe koji će doneti takvu odluku. Blago rečeno, ovde je reč o jednoj vrsti zloupotrebe imena koje ima svoju vrednost. Neko ko je izgubio tlo pod nogama i većinu u odborničkoj grupi i u javnosti, želi da izrabljuje ime koje je mnogo doprinelo na popularnosti ovog grada – kaže Vasić.

Momčilo Antić je za Vladana Vasića još rekao da je „on pion Mlađana Dinkića i Verice Kalanović’’, a da je podršku za svoje „rabote“ dobio obećanjima i pritiscima.

– Obećana su zaposlenja pojedinih odbornika, odnosno članova njihovih porodica, a nekim funkcionerima je prećeno da će biti smenjeni sa funkcijama ukoliko ne daju podršku. Vladan Vasić je iskoristio sav svoj koalicioni ucenjivački potencijal ne bi li od Šešeljevih radikala napravio nove sledbenike lika i dela Mlađana Dinkića. Neprirodna koalicija u vidu protivprirodnog bluda između Mlađana Dinkića i SRS-a predala je lokalnu vlast Mlađanu Dinkiću. KZP je donela odluku da Vasića isključi iz koalicije jer je pristupio URS. On nije više član KZP. On je izdao osnovne principe koalicije i ne može ostati u njoj – kazao je Antić.

S druge strane, Vladan Vasić ističe da je rasplet napravljen na sednici SO prošlog petka kada je smenjen Momčilo Antić.

– Mi imamo stabilnu većinu. Niko neće moći da zloupotrebljava ime KZP. Neka se sete pod čijim imenom su nastupali na izborima, ko ih je delegirao za odbornike i ko je potpisao koalicioni ugovor koji su oni sada, kako kažu, raskinuli. Većina odbornika čini KZP. Ako neko želi da zloupotrebljava to ime, moraće da ima većinu u odborničkoj grupi i u SO. U SO postoji stabilna odbornička većina. Postojaće i nadalje. Žao mi je što smo izgubili nekoliko odbornika koji podržavaju Momčila Antića. Nikada nije bilo da manjina vlada, niti će to biti u demokratskim sistemima – kaže Vasić, ne želeći da komentariše navode Antića „da G17 plus nije ispunio obećanja, da je otvoreno radno mesto za njegovu suprugu i da je pion Mlađana Dinkića i Verice Kalanović“.

Podrška Antiću

Podršku Antiću su pružili odbornici Rade Petrović, Novica Zlatanović i Dušan Mitić, bivši odbornik Rihard Šnele i Miodrag Mitić, jedan od trojice osnivača KZP-a.

– Ostajem i dalje nezavisni odbornik na listi KZP-a i to one i onakve kakva je bila kada sam potpisao ugovor o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima 2008. godine – rekao je Dušan Mitić. Rade Petrović je rekao da ovo nije nova grupa već jedina koja postoji od 2008. godine, dok je Miodrag Mitić dodao „da je Vasić demonstrirao silu na sednici SO i isključio ljude iz upravnih i školskih odbora“. Novica Zlatanović kaže da je od devetoro odbornika iz prvog skupštinskog saziva, sedmoro na ovoj strani, a među njima i dva od tri osnivača KZP-a.

Većina nije ugrožena

Predsednik SO Pirot Milan Popović kaže da se smenom Momčila Antića završava priča o sukobima koji postoje u Koaliciji za Pirot.

– Nezadovoljstvo radom Fonda i ponašanjem Antića je trajalo godinu dana, mada je u jednom periodu radio izvanredno. Došlo je do sukoba sa timom. Oni koji su tražili pomoć Fonda odbijeni su. Tražila se njegova smena. Istina da je došlo do podele unutar KZP-a. Postavljen je novi šef odborničke grupe i ostaje izvorna Koalicija za Pirot. Skupštinska većina nije ugrožena – kaže Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari