Vranjanci danas obeležavaju godišnjicu oslobođenja od turske okupacije 1Foto: V. Ristić

Na današnji dan, tačno pre 142 godine srpske divizije Šumadijskog korpusa pod komandom generala Jovana Belimarkovića oslobodile su Vranje od višekovekovne osmanlijske okupacije.

Grad je pao pod tursku vlast 1455. godine i pune 423 godine nalazio se pod direktnom kontrolom Osmanskog carstva.

Od oslobođenja 1878. godine i prolaska pruge od Niša ka Skoplju i Solunu, Vranje se razvija kao trgovinsko središte, da bi sredinom šezdesetih godina bio i prepoznatljiv „socijalistički industrijski centar“ u ondašnjoj SFRJ.

Vranjanci kroz svoju istoriju pamte lepe događaje, koji se vezuju za opise iz romana Bore Stankovića, turskih legendi o čuvenom Belom mostu, Krstastoj džamiji, Pašinom konaku.

Sećaju se i apokaliptičnog zemljotresa iz aprila 1904. godine, kada je bilo povređenih ali ne i nastradalih. Istorija pamti da je porušena 891 kuća, što je bilo oko četrdeset posto od ukupnog broja stambenih objekata.

Danas je Vranje sedište Pčinjskog okruga.

Grad sa oko 80.000 stanovnika, sa dve strane fabrike (Geoks, BAT) te Jumkom i Simpom, posustalih perjanica nekadašnje eks-YU privrede.

Posle skoro četiri decenije socijaliste je na čelu lokalne vlasti smenila SNS.

SPS sada samo participira u toj širokoj koaliciji bez mnogo praktičnog uticaja na konkretne odluke koje se donose na nivou grada.

Večeras će na svečanoj akademiji u sali Pozorišta „Bora Stanković“ biti uručena priznanja „31. januar“, koja predstavljaju najviše gradsko priznanje koje se dodeljuje pojedincu ili kolektivu.

Ove godine to priznanje pripalo je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, za njegov doprinos završetku obnove zgrade pozorišta koja je trajala duže od šest godina.

Ta odluka je od strane odbornika gradske skupštine (bez prisustva opozicije) doneta jednoglasno na predlog komisije za priznanja, a u javnosti je izazvala podeljena mišljenja.

Vranjanci se uglavnom pitaju ako je zaslužan predsednik da dobije priznanje, onda su takođe to zaslužile i dve učenice Osnovne škole „Svetozar Marković“, Leonora i Anđela Ristić, koje su u konkurenciji pedeset timova iz celog sveta na takmičenju iz robotike održanom u Kini osvojile drugo mesto. Vicešampionke su morale da se zadovolje ipak skromnom „Svetosavskom pohvalom“ u okviru nedelje posvećene „Svetom Savi“.

Nastupaju Karajlić i Ćetković

U rodnoj kući pisca Borisava Stankovića u Baba Zlatinoj ulici otvorena je preuređena postavka, sa izloženim prevodima piščevih knjiga na strane jezike. Program Dana grada obeležiće i večerašnji koncert dr Neleta Karajlića u Sportskoj hali, a Vranjancima je prethodno pevao Sergej Ćetković.