Od konobara, daktilografa do doktora medicine: Koga upošljavaju zdravstvene ustanove u Srbiji? 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL (Arhiva/Ilustracija)

Ministarstvo zdravlja na svom sajtu gotovo svakodnevno objavljuje oglase i konkurse zdravstvenih ustanova u Srbiji za prijem u radni odnos, a samo ove nedelje objavljeno je 80 takvih u kojima se traži po jedan ili više izvršilaca.

U potražnji za novim kadrovima prednjače domovi zdravlja i bolnice, nešto manje kliničko bolnički centri i instituti.

Većinom upošljavaju ljude na određeno vreme na period od tri, odnosno šest meseci, do dve godine, a kao obrazloženje najčešće navode da su im novi kadrovi potrebni zbog povećanja obima posla ili da bi zamenili zaposlene koji su privremeno sprečeni za rad.

Uvidom u konkursnu dokumentaciju, zdravstvenim ustanovama u Srbiji trenutno više nedostaje nemedicinski nego medicinski kadar. Iz medicinske struke najviše se traže doktori medicine i medicinske sestre, dok je lista zanimanja za nemedicinski kadar poduža i raznovrsnija.

Primera radi, Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Ivanjici raspisala je konkurs za prijem u radni odnos jednog konobara na određeno vreme, dok je Institutu za javno zdravlje Vojvodine potreban programer – inženjer na period ne duži od dve godine.

Univerzitetski klinički centar Srbije 22. avgusta oglasio je da mu “zbog povećanja obima posla” na tri meseca treba pet tehničkih radnika za potrebe obezbeđenja. Kao obavezan uslov je licenca za vršenje specijalističkih poslova obezbeđenja sa oružjem.

Sa druge strane, Univerzitetsko kliničko-bolnički centar Niš osim službenika obezbeđenja traži i referente, spremačice, kafe kuvare, jednog pomoćnog radnika na obdukciji, ali i čak 10 daktilografa na period do 24 meseca.

Doktore medicine traže na neodređeno, s tim što im je u konkursu naznačeno da se prvih 6 meseci računa kao probni rad. Prvi kriterijum koji većina zdravstvenih ustanova navodi za odabir doktora medicine je prosečna ocena studiranja.

Tako je KBC „Bežanijska kosa“ raspisao konkurs za prijem na neodređeno kliničkog lekara za Odeljenje kardiologije, ali i Odeljenje opšte i abdominalne hirurgije.

Sa druge strane, domovima zdravlja više su potrebni izabrani lekari i medicinske sestre, a DZ „Vračar“ oglasio da bu treba jedan doktor stomatologije, specijalista ortopedije vilica. Najbrojniji ove nedelje, bar kada su u pitanju konkursi za prijem u radni odnos, bili su domovi zdravlja u Pirotu i Apatinu.

Konkursi su otvoreni osam dana, a detaljan pregled pogledajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari