Od 12. aprila 1985. godine, kada su sa agregata broj tri potekli prvi kilovati električne energije, posle osam godina izgradnje Hidroelektrane „‘Đerdap 2“ na Kusjaku kod Negotina, do danas, druga đerdapska elektrana proizvela je i Elektroprivredi Srbije isporučila blizu 34 milijarde kilovat-časova električne energije.

Uz rekordnu proizvodnju tokom 2010, inače jubilarne godine – četvrt veka rada elektrane, pouzdanost rada od blizu 100 procenata, koeficijent pogonske spremnosti i minimalan prinudni zastoj, potvrđeno je da je „Đerdap 2“, kao deo Privrednog društva „Hidroelektrane Đerdap“ i Elektroprivrede Srbije, među najpouzdanijim proizvođačima hidroelektrične energije u zemlji, čulo se pored ostalog na svečanosti kojom je u Negotinu obeležena 26. godišnjica rada „Đerdapa“ od direktora Zorana Kršenkovića.

Osim proizvodnje električne energije, obaveza zaposlenih na drugoj dunavskoj elektrani je i prevođenje brodova kroz brodsku prevodnicu, kroz koju je, od početka rada februara 1994. godine, prošlo bezmalo 115.000 plovila, sa milionskim teretom, opredeljenog za transport plovnim putem Dunavom.

Uporedo sa svakodnevnim obavezama, odvijao se proces zamene zastarele i nepouzdane opreme. Tako su tokom 2010. godine obavljeni kapitalni remonti agregata 3 i 4, čime je zaokružen ciklus modernizacije agregatne opreme, a završena je i rekonstrukcija vitalnih postrojenja na hidroelektrani i prevodnici. Potpuna pogonska spremnost svih deset agregata omogućila je da i 2011. počne uz rekorde u proizvodnji struje, uz očekivani prebačaj planske proizvodnje u prvom kvartalu ove godine. Kako se to čulo na svečanosti povodom dana HE „Đerdap 2“ ovo su rezultati sa kojima ovaj kolektiv ulazi u nove planirane aktivnosti i posebno obeležavanje 10. jula, kada će radno obeležiti 155 godišnjicu rođenja velikana Nikole Tesle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari