Od planiranih kapitalnih projekata u Kragujevcu ostala samo obećanja 1Foto: V. G.

Rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra, severna obilaznica, nov fudbalski stadion, Gradska tržnica, Trg vojvode Radomira Putnika neki su od najvećih projekata koji su Kragujevčanima ponovo obećani u 2022. godini.

Neke je obećala republička, druge gradska vlast, a zajedničko im je da nijedan nije završen.

Šta više, za većinu projekata koje je obećala država, zajednično je to da radovi zvanično nisu ni započeli ili su tek u fazi izrade projekata.

Ono što Kragujvačnima najviše bode oči je izgled kliničkog centra, a naročito činjenica da je država za rekonstrukciju kliničkih centara u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Kliničkog centra Srbije dobila kredit od Evropske investicione banke još 2006. godine.

Sva četiri klinička centra trebalo je da budu gotova do 2011, međutim, kragujevački do danas nije dobio novi izgled.

Da na njega država nije zaboravila podsetio je predsednik Aleksandar Vučić koji je početkom godine najavio da bi radovi trebalo da počnu oko Vidovdana 2022. godine, kao i da će u njega biti uloženo “više nego u niški”.

On je tom prilikom izjavio da će to biti potpuno druga slika Kragujevca kada se uradi novi stadion Čika Dača, obilaznica oko grada i kada se rekonstruiše klinički centar. Na taj način je u jednoj rečenici sumirao sve ono što je Kragujevčanima godinama obećavano, ali još nije urađeno.

U rekonstrukciju UKC-a trebalo je navodno da bude uloženo 44 miliona evra, ali se i ta cifra menjala zajedno sa obećanjima.

Iako su rekonstrukciju od 2006. obećavali i “oni bivši”, a onda od 2012. i naprednjaci, prvi plan za rekonstrukciju UKC Kragujevac pojavio se tek 2017. godine.

Početak radova najavljen je za septembar 2017. građevinski radovi bi koštali 29, a za opremanje ovog kliničkog centra namenjeno je 15 miliona evra.

U međuvremenu je završen Klinički centar u Nišu i Klinički centar Srbije, a za kragujevački je raspisan tender za projektovanje. I to bi bio prvi korak, da ugovor sa projektantom nije raskinut.

U aprilu 2019. stiglo je novo obećanje predsednika da radovi počinju na proleće sledeće godine.

Kada ni 2020. rekonstrukcija nije započela, predsednik je istakao da se radi na projektno-tehničkoj dokumentaciji sa Evropskom investicionom bankom i da se očekuje da će do kraja 2020. biti raspisan tender za izvođača radova.

Sve nade raspršene su u januaru 2021. godine kada je predsednik istakao da je raspisan tender, ali ne za izvođača radova, već za izradu tehničke dokumentacije, čime je proces praktično vraćen na početak.

Pošto radovi nisu započeli ni ovog Vidovdana, Kragujevčani čekaju nova obećanja i rokove.

Saga oko izgradnje novog stadiona nije duga kao ona vezana za UKC, jer su Kragujevčani prvi put za njega čuli 2020. godine.

Tada je, tokom izbone kampanje, tadašnji ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio da će stadion Čika Dača biti srušen i na njegovom mestu biće izgrađen novi moderan stadion kapaciteta skoro 20.000 mesta.

Od planiranih kapitalnih projekata u Kragujevcu ostala samo obećanja 2
Ovako bi trebalo da izgleda novi stadion/Foto: Grad Kragujevac

U naredna dva meseca trebalo je da se završi projektovanje, pa su čak osvanuli i veliki panoi sa izgledom budućeg stadiona. Projektovana vrednost je tada iznosila oko 40 miliona evra.

U septembru 2021. novi stadion najavio je i član Gradskog veća za sport Predrag Stevović. Po njegovim rečima, vrednost stadiona popela se na 70 miliona, a prva utakmica trebalo bi da se odigra 2024. godine.

Posle tih najava čak je i Skupština grada Kragujevca usvojila set odluka koje su se ticale izgradnje novog stadiona. Naime, gradska vlast je skinula hipoteku sa stadiona Čika Dača i prebacila je na dve nepokretnosti Centra za strna žita, a sve u cilju da sa stadiona skinu bilo kakve obaveze jer je predviđen za rušenje.

Predsednik Vučić je i tokom 2022. godine nekoliko puta pominjao novi stadion u Kragujevcu, kada je govorio o izgradnji Nacionalnog stadiona u Beogradu, ali do danas ništa nije urađeno.

Još jedan značaj infrastrukturni projekat država je obećala Kragujevčanima, a reč je o severnoj obilaznici oko grada. Bivši ministar građevinsrastva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović najavio je početak radova za proleće 2022. godine, ali do toga nije došlo.

Ova saobraćajnica, duga 22 kilometara, posebno je značajna za Kragujevac jer bi značajno rasteretila transport iz centra grada.

Prvobitno je planirano da obilaznica bude urađene u dve faze. U prvoj fazi bilo bi izgrađeno pet, a u drugoj 17 kilometara i ona bi spajala naselja Cvetojevac i Jovanovac na jednoj i Novi Milanovac na drugoj strani.

Jedino što je do sada urađeno na ovom projektu je da je Grad raspisao javni poziv za izbog strateškog partnera u januaru 2022. godine.

Osim ovih kapitalnih projekata, koje je Kragujevčanima obećala država, ni gradska vlast se nije baš proslavila sa radovima za koje su bili zaduženi.

Prva na listi je svakako zgrada Tržnice, koja stoji nedovršena već treću godinu, o čemu je Danas nekoliko puta pisao.

Rekonstrukcija tržnice započela je u maju 2020., a prema prvobitnom ugovoru trebalo je da bude završena u decembru iste godine.

Od tada ugovor je menjan čak šest puta, vrednost radova je sa 293 porasta na 343 miliona dinara, a rok za njen završetak još se ne nazire.

Povećanju troškova i kašnjenu radova značajno je doprinela činjenica da se zid Tržnice obrušio u julu 2020. godine, pa je prvobitni rok produžen do jula 2021.

Radovi su u potpunosti obustavljeni krajem 2021. godine zbog, kako je tada navedeno, “uočenih nepravilnosti u radu”.

Zatim se radilo na ispravljanju projekta, a novi rok za završetak radova bio je oktobar 2022. godine. Tržnica i dalje stoji nezavršena, a novina je samo to da je zarasla u korov.

Gradska vlast nije se proslavila ni sa projektnom obnove starih fasada u najjužem centru grada.

Najavljeno je da će biti obnovljene 22 fasade, od kojih devet u 2021. Međutim, do kraja 2022. renovirana je samo fasada na zgradi nekadašnje Prosvete, dok su trenutno radovi na zgradi sa atlasima.

Ni završetak radova na jednoj obnovljenoj fasadi nije mogao da prođe bez problema, pa je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić odbio da radove proglasi završenim, jer su se na fasadi videle neravnine pod ambijentalnim svetlom.

Zbog toga je Grad zahtevao od izvođača radova da ukloni nedostatke sa fasade.

Poslednji projekat koji je gradska vlast započela je rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika, koja je bila najavljena još za 2021.

Radovi su počeli u oktobru ove godine i trebalo bi da traju najduže 16 meseci. Međutim, već na početku cena radova je povećana za 21 milion dinara zbog rekonstrukcije i izgradnje novih vodovodnih linija ispod Trga, što će produžiti radove i na ovom projektu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari