Od početka vakcinacije u majdanpečkoj opštini je protiv kovida vakcinisano blizu 47 odsto odraslog stanovništva 1Foto: J. B. K.

Za trinaest meseci, koliko je prošlo od početka masovne imunizacije protiv kovida, u majdanpečkoj opštini još uvek nije kompetno vakcinisana polovina odraslog stanovništva. Tokom februara dato je 247 doza cepiva, od čega petinu čine prve doze.

S obzirom na veliki broj zaraženih, kao i onih koji su zbog kontakata sa obolelima bili u izolaciji vakcinacija protiv kovida je u drugoj polovini januara i u februaru usporila, objašnjavaju nadležni u majdanpečkom Domu zdravlja.

– Tokom februara na vakcinalnim punktovima dato je 247 doza Sinofarm, Fajzer i Sputnjik V vakcina. Skoro polovinu čini treća doza koju je primilo 117 osoba, dok je prvom dozom imunizovano 50 građana. Proteklog meseca najviše građana opredeljivalo se za Fajzer vakcinu – kazala je za Danas koordinatorka za vakcinaciju Beti Janković.

Prema njenim rečima od početka masovne imunizacije, počela je 13. januara prošle godine, dato je 17.044 doze cepiva protiv kovida i gotovo je izjednačen broj osoba koje su primile prvu i drugu dozu vakcine.

– Prvom dozom vakcinisano je 6.644 građana, a revakcinisano 6.412, dok je buster dozu primilo 3.988 osoba – kaže Beti Janković.

Od početka vakcinacije u majdanpečkoj opštini je protiv kovida vakcinisano blizu 47 odsto odraslog stanovništva 2
Foto: J. B. K.

Na osnovu podataka Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar u majdanpečkoj opštini je kompletno vakcinisano 47,97 odsto odraslog stanovništva. Kada je u pitanju Borski okrug najveći procenat vakcinisanih je u opštini Kladovo gde je protiv kovida imunizovano 65,55 procenata, a najmanji u opštini Negotin sa 46,93 odsto vakcinisanih.

Paralelno sa imunizacijom protiv kovida, posebno rizične grupe, vakcinisale su se protiv sezonskog gripa i do sada je dato 718 dostupnih vakcina protiv sezonskog gripa.

Korona brojke su u padu i stuacija je povoljnija nego pre dve i tri nedelje kada je bilo i više od 250 obolelih. Prema podacima nadležnih u Domu zdravlja Majdanpek, na teritoriji opštine je 46 kovid bolesnika.

– Opada broj kovid bolesnika, sada se javljaju pojedinačni slučajevi, mogli bi da kažemo i da epidemija jenjava. Međutim, sada nam je problem nedostatak lekara koji su na bolovanju zbog zdravstvenih problema, pa u skladu sa raspoloživim kadrom organizujemo rad u kovid ambulantama i opštoj i medicini rada – rekao nam je direktor majdanpečkog Doma zdravlja dr Dragan Fudulović.

U petom talasu epidemije, početak se računa od 5. januara, od kovida su obolele 1.032 oosobe, što je nešto manje od trećine ukupno obolelih od početka pandemije. Zdravstveno stanje 33 bolesnika zahtevalo je hospitalizaciju u tercijarnim zdravstvenim ustanovama gde je trenutno na lečenju sedam pacijenata iz majdanpečke opštine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari