Od subote vanredna situacija u Šapcu 1Foto: D.E.

Štab za vanredne situacije doneo je odluku kojom predlaže gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću uvođenje vanredne situacije.  Odluka je doneta  posle dramatičnog pogoršanja situacije u proteklih pet dana sa brojem zaraženih od korona virusa.

– Proteklih dana se sa simptomima Kovida 19 javilo oko hiljadu građana Šapca, a imali smo na raspolaganju svega stotinjak testova. Činjenica je da ova situacija mora pod hitno i da se zaustavi. Da bi se to desilo potrebno je doneti neke vanredne mere, a da bi se oni donele, neophodno je uvesti vanrednu situaciju u gradu.Potrebno je, takođe, da Skupština grada dozvoli dodatna sredstva da bismo mogli da uđemo spremni finansijski u borbu protiv koronavirusa. Imaću konsultacije sa predsednikom Skupštine grada, a za organizovanje sednice potrebno je 24 sata. Očekujem da sa predsednikom Skupštine grada vrlo brzo utvrdimo termin održavanja sednice Skupštine grada – rekao je Zelenović.

Mere koje će grad Šabac primenjivati u borbi protiv širenja koronavirusa se ne razlikuju od mera koje se primenjuju u ostalim gradovima u kojima je došlo do širenja epidemije i proglašenje vanredne situacije.

Sednici Štaba za vanrednu situaciju nisu prisustvovali predstavnici Zavoda za javno zdravlje grada Šapca.

– Smatram takvo ponašanje neobjašnjivim i neprihvatljivim. Nije Zavod ničija privatna prćija, niti ja Štab za vanredne sutuacije doborovljno pevačko društvo. Ovde se donose ozbiljne i važne odluke kao što smo to radili u svim prethodnim godinama. Upravo je Zavod 26. juna i zatražio da se uvedu mere. Ovo je naš grad, i naše su sve ustanove, na kraju krajeva govorimo o životima građana i o njihovoj bezbednosti. Obavestiću o ovome Krizni štab Vlade Srbije i nadležno Ministarstvo – zaključio je Zelenović.

Dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja, izjavila je da je u Kovid ambulanti u Šapcu u četvrtak pregledano 162 pacijenta sa simptomima koronavirusa, što je najveći broj od početka epidemije.

– Epidemiološka situacija se pogoršava iz dana u dan. Juče je urađeno i 70 testova čije rezultate očekujemo u naredna dva dana. Kovid ambulanti u Šapcu je za danas obezbeđeno 80 testova – rekla je direktorka Doma zdravlja.

Direktor Gradskog zavoda se ne pojavljuje pred medije

Od samog početka pandemije v.d direktor Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković nijendom se nije pojavio na konferencijama za medije Kriznog štaba. Posebno je to bilo upečatljivo kada je zaraženo porodilište i infektivno odeljenje Šabačke bolnice  i kada je trebalo utvrditi širenje zaraze u samom početku. Najviše se oglašava na društvenim mrežama, ali je to uglavnom u stranačkom cilju propagiranja SNS i omalovažavanja rada Kriznog štaba i lokalne vlasti.

 

Foto.: Sastanak Kriznog štaba/sajt Grada Šapca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari