Od sutra besplatni testovi na antitela za građane Pčinjskog okruga 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS

Posle ograničene mogućnosti da test na antitela mogu da besplatno urade samo zdravstveni radnici od sutra tu mogućnost imaće i građani svih sedam opština Pčinjskog okruga. Analize će raditi medicinsko osoblje Zavoda za javno zdravlje.

– Dobili smo testove uz podršku RFZO i uz lekarski uput testiraće sve građane koji nam se jave, potvrdio je za Danas dr Slađan Stanković, epidemiolog u regionalnom Zavodu za javno zdravlje.

Iz Zdravstvenog centra u Vranju navode i da je obezbeđeno 1.600 doza trovalentne torlakove vakcine protiv sezonskog gripa, a narednih dana očekuju se i viševalentna, kako bi se pokrila imunizacija pre svega starijih od 65 godina.

Inače, zvanični podaci vakcinaciji ukazuju da poslednjih dana u Vranju opada interesovanje. Do sada je na punktu u Sportskoj hali u Vranju dato ukupno 99.339 doza vakcina, od čega je najviše imunizovanih Sinofarmovom vakcinom – 62.289, a potom i Fajzerovom 29.182, dok je na trećem mestu sputnjik V – 6.951.

– U Pčinjskom okrugu je procenat vakcinisanih stanovnika oko 57 procenata. U Vranju je imunizovano 67 procenata građana, a u Preševu 66 odsto, navodi za naš list dr Stanković.

Na lečenju 183 osobe

Na dva kovid odeljenja Opšte bolnice u Vranju jedno lice je preminulo, 120 se nalazi na lečenju, a slobodno je 38 postelja. Direktor Specijalne bolnice za plućne bolesti dr Slaviša Kostić rekao je za Danas da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi popunjenost kapaciteta potpuna. „Imamo otpuste ali i prijeme i svih 63 postelja je stalno popunjeno. Naši pacijenti su i mladi o stari. Epidemija ovde ne jenjava, naveo je Kostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari