Početkom školske godine na ilegalnom prelazu između sela Mađere i Ranutovac policija je kod maloletnog G.D. pronašla čak 3.900 udžbenika na albanskom jeziku za prvi razred osnovne škole, koji su iz Albanije preko Kosova trebali da završe u Bujanovcu i Preševu. Ovo je samo jedan od primera sa čime se sve susreću pripadnici pogranične policije u ovom kraju.


Na graničnom prelazu sa Makedonijom policija i carinici svakodnevno moraju da motre na pokušaje šverca narkotika, zlatnog nakita, a često se susreću i sa slučajevima trgovine ljudima.

Zanimljivo je da se iz Kumanova na jug Srbije sve više nelegalno prebacuje pileće meso sumnjivog kvaliteta, koje svoje kupce zbog niže cene nalazi u prodavnicama u Pčinjskom okrugu.

– Meso je bez prateće dokumentacije i najčešće na Kosovo ili u Makedoniju stiže iz Brazila ili neke druge zemlje, navodi dr Miodrag Milković iz Veterinarske stanice u Bujanovcu.

Švercuju se i alkoholna pića, a često i voće i povrće kao i suhomesnati proizvodi srpskih proizvođača, koji su u Makedoniji jeftiniji nego u prodavnicama u Vranju čak i do trideset odsto.

Prava, čak i za carinike „švercerska relikvija“ bio je pokušaj Nenada S. iz Trgovišta kod koga su carinici na Preševu, prilikom pokušaja da izađe iz zemlje otkrili majmunicu staru sedam godina i mužjaka krokodila starog šest godina. Ovaj putnik za te životinje nije imao dozvolu Ministarstva životne sredine za izvoz. Majmunica i krokodil se nalaze na listi zaštićenih vrsta po međunarodnom CITES standardu. Rešenjem veterinarskog inspektora krokodil je transportovan u prihvatilište za divlje životinje na Paliću, dok je majmunica ostala u vlasništvu Nenada S. do odluke suda. Ovaj meštanin Trgovišta odgovaraće pred sudom za pokušaj nedozvoljenog izvoza divljih životinja.

Bela tehnika i pločice iz Gnjilana

Među švercovanom robom su i DVD diskovi, skupi lekovi koji se preprodaju na Kosovu, a bez plaćanja carine na jug Srbije stiže bela tehnika, keramičke pločice koje su jeftinije u Gnjilanu, gde Vranjanci odlaze često u „švercerski šoping“. Otuda je i pritisak evropskih zvaničnika na vlasti u Beogradu da se pojača kontrola uz administrativnu liniju sa KiM na prelazima Končulj i Dobrosin, gde pogranična policija jošuvek nije opremljena za kompletni skening putnika i robe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari