Od zapuštenosti do umetničkog dela: Subotički umetnici oslikali kablovske ormariće 1Subotički umetnici oslikali kablovske ormariće, Foto: J. Patarčić

Motivi čipke, botanike, secesije, kao i oni moderni i apstraktni, zamenili su prljavštinu i prašinu koja se godinama taložila na zapuštenim kablovskim ormarićima u centru Subotice, načinivši od njih prava umetnička dela.

Za ponovno “vraćanje u život” kablovskih ormarića zaslužni su subotički umetnici, poput Jelene Grujičić, koju zatičemo kako oslikava svoje poslednje “platno”.

Pod punom opremom, koju čine radno odelo, rukavice, maska i marama, ali i okom radoznalih posmatrača koji su prekinuli svoju šetnjom gradom samo da bi posmatrali umetnicu na delu, Jelena sprejom nežno roze boje prelazi preko botaničkog šablona, ukrašavajući ormarić motivima hrasta lužnjaka.

“Hrast lužnjak je našao dva mesta u ovom gradu kao jedno od bitnijih drveća na koje treba da obratimo pažnju”, priča nam Jelena, zašto se odlučila da baš ovim motivom ukrasi jedan od kablovskih ormarića.

Od zapuštenosti do umetničkog dela: Subotički umetnici oslikali kablovske ormariće 2
Jelena Grujičić oslikava ormarić, foto: J. Patarčić

Iza ovog posla, oko kojeg kaže da “nema mnogo filozofije”, ipak se krije temeljan rad. Najpre je potrebno očistiti ormarić i sastrugati zapekle slojeve izduvnih gasova i smoga, nakon čega se prelazi na farbanje podloge.

“Na kraju, ono što se pokazalo kao najbolje i najzahvalnije, jesu šabloni koji su repetativni. Idu u krug i tako ih slažem po ormariću”, objašnjava Jelena.

Dok privodi kraju svoj peti ormarić, Jelena kaže da se trudila da svaki od njih oslika tako da ih uklopi u sredinu u kojoj se nalaze, stavivši akcenat na prirodne motive.

“Želela sam što više da ih uklopim u ambijent i lokacije koje sam birala, jesu pretežno parkovi blizu urbane prirode. Zato sam i radila samo botaniku u različitim bojama, koje su vrlo postojane i verujem da dok ovaj strujomer bude strajao, stajaće i ovaj motiv”, nasmejala se ova vizuelna umetnica i kulturna radnica.

 

Tokom ove akcije, koju je sprovela organizacija “IT Subotica 2030”, u umetnička dela pretvorena su ukupno 23 kabovska ormarića, a osim Jelene, za njihovo novo ruho zaslužni su još umetnici Dejan Stojšić, Miroslav Lazendić i Bojan Kmezić.

Kako nam priča menadžer projekta Filip Budanović, kao inspiracija za ovu ideju poslužili su primeri dobre prakse iz gradova u regionu, gde se infrastukturni objekti poput ovih ulepšavaju ne bi li na taj način oplemelili prostor u kojem se nalaze.

“Hteli smo da sve to uradimo u saradnji sa subotičkim umetnicima i da što je više moguće ispuštujemo subotičku estetiku. Zato smo i angažovali umetnike različitih stilova da, s jedne strane, ispoštujemo subotičku estetiku, a s druge, da malo unesemo i nekog modernog duha u grad, jer smatramo da Subotici u centru grada nedostaje malo i modernosti”, kaže Filip.

Ideja je naišla i na lep prijem kod građana, o čemu svedoče njihova neretka zaustavljanja i posmatranja umetnika, ali i pozitivni komentari radova.

“Kako je akcija išla iz nedelje u nedelju i kako je bila prisutna u javnosti, sve više građana nam je prilazilo, počelo da razgovara sa nama, a neki su nam čak donosili piće i hranu. Tako da smo imali baš lepu podršku i mislim da se ljudima generalno sviđa”, zadovoljno će Filip.

Od zapuštenosti do umetničkog dela: Subotički umetnici oslikali kablovske ormariće 17
Filip Budanović, foto: J. Patarčić

Do kraja akcije ostalo je da se na oslikane ormariće, po instrukcijama Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, nanese zaštitni lak, kako zub vremena ne bi naštetio ovim umetničkim delima.

“Kada završimo projekat, planiramo da objavimo na našem sajtu kako su ormarići izgledali pre i posle, jer ljudi sad kad ih vide, lako zaborave koliko su zapravo bili ružni ovi objekti”, ističe Filip.

Kako poručuju naši sagovornici, ovo je samo prvi korak ka ulepšavanju grada, te u budućnosti planiraju da nastave sa sličnim akcijama, možda već ove jeseni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari