Subotičanka iz Njujorka inicirala akciju uređivanja betonskih žardinjera u centru grada 1Foto: Fejsbuk stranica IT Subotica 2030

Na inicijativu Subotičanke Natalije Boka, koja duži niz godina živi u Njujorku, pokrenuta je akcija uređivanja betonskih žardinjera u centru Subotice, koju će u naredna tri dana realizovati Organizacija „IT Subotica 2030“ i učenici Politehničke škole.

Dotrajale, oštećene i prljavštinom „obojene“ žardinjere koje su dom cvetnih kultura, vredni likovni tehničari Politehničke škole od jutarnjih časova čiste i farbaju ne bi li im vratili stari sjaj i izgled dostojan centra grada.

Kako za Danas objašnjava Filip Budanović, projekt menadžer Organizacije „IT Subotica 2030“, u pitanju je akcija koju je inicirala Subotičanka Natalija Boka, u želji da na neki način doprinese svom rodnom gradu koji povremeno posećuje.

„Ona se javila našoj Organizaciji sa željom da pomogne i da se uključi u rad i predložila je ideju za ovu akciju. Odmah smo to prepoznali i podržali, te smo poslednjih mesec i po dana zajedno sa Natalijom pravili planove kako da to i sprovedemo u delo“, kaže Budanović, objašnjavajući da su u tom procesu mapirali preko 90 žardinjera koje bi trebalo srediti.

„Te betonske žardinjere u centru grada su postavljene pre više decenija i zaista je veliki broj njih u lošem stanju, što je i vizuelno vrlo upadljivo. Mnoge su počele da se raspadaju, a one koje nisu, nakupilo se na njima mnogo prljavštine tokom godina i nekako je logičan sled bio i nama iz Organizacije da možda to treba da bude sledeće što će se srediti“, dodaje naš sagovornik.

Subotičanka iz Njujorka inicirala akciju uređivanja betonskih žardinjera u centru grada 2
Foto: Fejsbuk stranica IT Subotica 2030

U potrazi za onima koji bi mogli da pomognu u realizaciji, Organizacija „IT Subotica 2030“ se obratila Politehničkoj školi, čiji profesori i učenici su se rado odazvali.

Tako je njih ukupno 18 uključeno u sređivanje žardinjera, a bez njihove pomoći, Budanović kaže da bi sve ovo bilo vrlo teško izvesti.

„Vrlo su uključeni i angažovani, što mi je najdraže da vidim. Dobro su raspoloženi i verujem da je i njima drago da mogu da doprinesu gradu i da za nekoliko dana, kada akcija bude završena, mogu da kažu da je neka od tih žardinjera njihova, da su je oni sredili. To je sigurno lep osećaj“, kaže Budanović.

Subotičanka iz Njujorka inicirala akciju uređivanja betonskih žardinjera u centru grada 3
Foto: Fejsbuk stranica IT Subotica 2030

Akcija se sprovodi uz saglasnost i nadzor nadležnih službi, na čelu sa Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture Subotica, te će u ovoj prvoj fazi biti uređeno ukupno 25 betonskih žardinjera u širem centru grada.

„U razgovorima sa njima smo saznali da je u planu sledeće godine da se navodno rekonstruiše jedan deo strogog centra grada, te je u tim delovima koji će biti rekonstruisani u planu i da se sređuje mobilijar, pod koji spadaju i žardinjere. Te žardinjere koje su obuhvaćene planom rekonstrukcije nećemo sređivati tokom ove akcije, već samo one koje će ostati“, kaže Budanović.

Ova, kao i prethodna akcija tokom koje je oslikano više od 20 kablovskih ormarića u Subotici, deo su većeg projekta Organizacije „IT Subotica 2030“, koji ima za cilj čišćenje i ulepšavanje grada.

„Jedan od ciljeva naše Organizacije je da grad bude lepše mesto za življenje, ne samo da ima kvalitetne sadržaje i da bude dobar za rad i studiranje, nego i da nam bude lepo i čisto okruženje. Plan je da na proleće nastavimo ovu akciju, a da li će biti obuhvaćene samo žardinjere ili još nešto, to u ovom trenutku ne znamo. Ono što je sigurno, jeste da definitivno na proleće planiramo da nastavimo, možda opet sa Natalijom koja je spomenula da bi volela da nastavi ovaj projekat, pošto je i lično vezana jer je njena inicijativa bila“, poručuje Filip Budanović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari