Odakle nam stiže sve popularnije proso na naše trpeze 1Foto: Privatna arhiva

Proso je sve popularnija namirnica. Zdrava je žitarica, prepuna vitamina i minerala, ne goji. Šta očekivati više od jedne žitarice. Od prosa se mogu pripremati i slatka i slana jela. Kupujemo ga u prodavnicama zdrave hrane, a odakle proso u te radnje stigne.

Milan Jankov iz Elemira, sela pored Zrenjanina, krajem aprila posejaće proso na 11 jutara zemlje.

– Proso sam posejao slučajno pre četiri godine, kako bih izvadio štetu na jednoj njivi na kojoj mi nije uspela kamilica. Raspitao sam se šta bih mogao da posejem u maju, kada je bilo jasno da na toj njivi od kamilice nema ništa, i preporučili su mi proso. Prve godine sam ga posejao na četiri jutra i, pošto sam bio zadovoljan, sledeće sam povećao površine na jedanaest jutara, na koliko ću ga sejati i ove godine – kaže Milan Jankov.

Da bi se koristilo za ljudsku ishranu, proso se mora oljuštiti, što Jankov ne radi nego ga neoljuštenog prodaje prodavnicama zdrave hrane, koje proso dalje tretiraju.

Proso je, kaže naš sagovornik, jednostavna žitarica.

– Od mehanizacije je potrebna klasična sejalica. Vrši se kombajnom, baš kao i pšenica, samo mora biti savremeniji sa sitnijim sitom. Jednom se prska. Kod upotrebe pesticida mora se strogo voditi računa, jer se radi rigorozna kontrola, s obzirom na to da proso ide dalje za ishranu i prodaje se u prodavnicama zdrave hrane – navodi Jankov.

Jankovi koriste proso u ishrani. Pripremaju ga na različite načine.

Recepata za jela sa prosom ima mnogo, a mi preporučujemo da od prosa napravite pljeskavice.

Oljušteno proso prvo treba skuvati. Kuva se kao i pirinač, što znači da na jednu šolju prosa ide tri šolje vode. Kad se sva voda ukuva, proso ohladiti pa ga dobro začiniti, dodati narendanu šargarepu, crni i beli luk, može da se doda spanać ili blitva.

Sjedniti jednim jajetom i pržiti. Uz svežu salatu, eto zdravog a malo drugačijeg ručka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari