Odalović: Zabrinjava mali broj identifikovanih tela 1Foto: Medija centar

„Došli smo do trenutka u kome imamo vrlo malo identifikovanih tela i vrlo malo pronađenih grobnih mesta i grobnica. To zabrinjava i nas i porodice (nestalih)“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Odalović za RSE ocenjuje da je veoma značajno što je pitanje nestalih ušlo i u sporazum koji je potpisan u Vašingtonu 4. septembra i što je stavljeno na agendu dijaloga koji se na najvišem, političkom nivou ponovo vodi u Briselu pod okriljem Evropske unije.

„Treba nam jedna podrška i jedan novi impuls, vetar u leđa, jedan novi kvalitet u onome što radimo i zato je veoma važno što je u Vašingtonu i Briselu to prepoznato i što je na oba mesta pitanje nestalih stavljeno na agendu“, kaže Odalović u intervjuu za RSE.

„Ono što očekujemo, to je da međunarodna podrška sada bude prvenstveno usmerena ka otvaranju arhiva međunarodnih organizacija koje su nesporno bile prisutne i koje imaju svoje arhive, ali koje do sada nisu bile dostupne u funkciji traženja nestalih lica. Mislim na arhive UNMIK-a, KFOR-a, OEBS-a i nekih drugih organizacija koje su bile na prostoru Kosova, ali je važno istaći da su nam dragocene i arhive Haškog tribunala iz razloga što se u tim arhivama takođe nalazi dosta dokumenata koja mogu da nam pomognu u traženju nestalih lica“, rekao je Odalović.

Istovremeno je rekao da će Srbija nastaviti sa pretragom svojih arhiva, a da su od Kosova tražili da definitivno daju odgovor kada su u pitanju arhive koje poseduju bilo koje institucije u Prištini.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije kaže i da se ove nedelje nastavlja pretraga lokacije Kozarevo kod Novog Pazara, na koju je iz Prištine ukazano kao moguće mesto masovne grobnice, a da bi naredne nedelje trebalo da bude nastavljen i rad na lokaciji Kiževak, u blizini Raške.

Ceo intervju pročitajte na sajtu RSE: https://www.slobodnaevropa.org/a/intervju-veljko-odalovic-nestali-srbija-kosovo/30892381.html

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari