Odata pošta palim borcima kraj spomenika ‘’Cvet mladosti’’ 1Foto: Zoran Panić

Povodom dvadesete godišnjice od NATO bombardovanja SRJ, kraj spomenika ‘’Cvet mladosti’’ u delu Pirota zvanom ‘’Tijabara’’ održana je komemorativna svečanost.

Pomen je služio pirotski arjijerejski namesnik jerej Duško Vidačić.

Spomenik je podignut u spomen na 26 boraca poginulih u ratovima devedesetih godina.

Delegacije porodica poginulih boraca, Grada Pirota, Pirotskog okruga, Vojske Srbije, ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, Gradskog odbora SUBNOR-a, Udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Saveza rezervnih vojnih starešina, udruženja vojnih penzionera, političkih stranaka, polaganjem venaca i cveća odale su poštu palim boricima.

Pre komemorativne svećanosti u Gradskoj upravi grada Pirota, gradonačelnik Pirota primio  članove porodica Piroćanaca stradalih u ratovima 1991-1999. povodom obeležavanja Dana sećanja na hrabre Piroćance stradale u ratovima devedesetih godina prošlog veka i 20 godina od Nato agresije.

Na komemorativnom skupu kraj spomenika ‘’Cvet mladosti, obraćajući se gradjanima  gradonačelnik Vladan Vasić je rekao da je ovo prilika da se oda počast i poštovanje onima koji su dali svoje živote za Srbiju.

“Ko je mogao da pretpostavi da će se sve što smo preživeli u poslednjoj dekadi 20. veka završiti bombardovanjem. U cvetu mladosti mnogi su ostali bez rodjaka, brata ,supruga, prijatelja  to je nenadoknadiv gubitak. Grad će odavati dužnu pažnju i poštovanje i pokušati da pomognemo porodice poginulih.Država je učinila svoje.Zato sam danas na prijemu i pozvao članove porodica pogunilih da vidimo kako možemo da pomognemo”, rekao je Vasić, poručivši da Pirot nikada neće zaboraviti poginule borce.

U ime porodica palih boraca govorila je Monika Dimov, studentkinja druge godine Visoke Poslovne škole, ćerka Dalibora Dimova koji je poginuo na Kosovu i Metohiji.

Govorila je i maturantkinja pirotske Gimnazije Sara Dragojević.

Profesor istorije Vladica Tošić sa skupa je  poručio da Piroćanci na ovaj način žele da izraze  poštovanje prema  hrabrim Piroćancima koji su stradali u ratovima 1991-1999. i koji su u teškim danima bili uz svoju zemlju, borili se za nju, branili je i koji su svojim životima pokazali kako se voli Srbija.

“Istorija stradanja ne sme se zaboraviti, jer ko to čini dozvoljava da se ona ponovi. Srbija nikada neće zaboraviti zločin koji joj je učinjen, ne ponovilo se. Prošlost se ne zaboravlja, ona je putokaz za budućnost”, rekao je Tošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari