Nakon podmetanja eksplozivne naprave pod vozilo pripadnika policije Bljerima Mustafe u centru Bujanovca, direktoru policije građani ove opštine ukazali su na „kontinuitet pritisaka“ albanskih ekstremista, pre svega na one Albance koji su uključeni u rad državnih institucija.

Poslednja tri incidenta (dva podmetanja eksplozivnih naprava) uključujući i ubistvo odbornika u Preševu nisu razjašnjeni.

Riza Halimi, poslanik u Skupštini Srbije iz Partije za demokratsko delovanje (PDD), kaže da nije dovoljno neko delo okarakterisati terorizmom i da su onda na tome stane.

– Neophodno je da se svi slučajevi rasvetle, jer samo tako država će pokazati potpunu angažovanost na očuvanju mira u osetljivom području, ukazuje za Danas Halimi.

Istražni sudija Višeg suda u Vranju Staniša Mihajlović navodi da je pre devet godina ubijen ujak teškog povređenog policajca Ćemail Mustafa, koji je bio direktor osnovne škole u Muhovcu, te da je 2005. pucano na Besnika Mustafu.

– Na ovaj način čini se stalni pritisak na albansku nacionalnu zajednicu na jugu Srbije koja se primorava da bojkotuje državne institucije, pa svaki od njih koji radi u njima radi na ovaj način dobija poruku da napusti posao ili će biti kažnjen, kaže za Danas Života Matić, novinar iz Bujanovca. On navodi da je i povređeni policajac Bljerim Mustafa bio „dobar prijatelj sa Srbima, što je nekom zasmetalo“.

Poslednji incident desio se u ulici Jašim Đošića, na čijem uglu je februara 2003. godine ubijen pripadnik BIA iz Bujanovca Selver Fazliju. Na njega su maskirani napadači dok je sa sinom bio u prodavnici ispalili više hitaca iz automatskog oružja. Za ubistvo je osuđen Ljirim Jakupi pripadnik OVK, koji je u bekstvu.

Istraga o vrsti eksploziva

Specijalna jedinica MUP Srbije na mestu incidenta pored kafića „Florijan“ nastavila je juče balističku istragu kako bi se utvrdilo o kakvoj je eksplozivnoj napravi reč u incidentu koji se desio u nedelju oko 21 sat. Na ulicama Bujanovca tokom jučerašnjeg dana nije primećeno veće prisustvo pripadnika MUP.

Tadić razgovarao sa Halimijem

Predsednik Boris Tadić razgovarao je juče sa poslanikom Rizom Halimijem i predsednikom Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Milanom Markovićem, o aktivnostima ovog tela na poboljšanju uslova života za sve građane, bez obzira na njihovu političku ili nacionalnu pripadnost. Konstatovano je da je od ključne važnosti da Albanci izaberu svoj nacionalni savet, saopšteno je iz Tadićeve pres službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari