Odbačena krivična prijava protiv Aleksandra Šapića zbog pretnji 1BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu protiv Aleksandra Šapića, koju su protiv njega podneli autori emisije „Dobar, loš, zao“ Nenad Kulačin i Marko Vidojković, zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, odnosno pretnji koje im je uputio sa televizije Pink, u emisiji Novo jutro u julu ove godine.

U svom obrazloženju, Tužilaštvo je zaključilo da Šapićeva izjava „Iščupao bih ti srce i branio dostojanstvo po cenu života“ nema obeležja navedenog krivičnog dela jer se radi o uslovnoj pretnji – „stavljanju u izgled nekih mogućih neprijatnosti koje bi oštećeni imali ukoliko prijavljeni ponove navode da je „krpio dupe u Urgentnom centru“.

Tužilac dalje navodi da Šapićeva pretnja nije ozbiljna već je data u afektu „što je i sam prijavljeni potvrdio rekavši da ih nikad ne bi povredio“. U navedenoj emisiji na Pinku, Šapić je više puta ponovio da bi „iščupao srce“ zbog, kako je rekao, laži koje slušaju njegova deca, te da kada bi sreo „one koji šire notorne laže o njemu“, branio bi dostojanstvo sebe i svoje porodice „po cenu života“.

Nenad Kulačin kaže za Danas da je odbacivanje krivične prijave samo dokaz kontinuirane kampanje protiv svakoga ko kritikuje ovaj režim.

– Tužilaštvo je poverovalo Šapiću da se šalio kada je rekao da bi nam iščupao srce, a nije poverovalo nama da ga se plašimo i da se osećamo nebezbedno. Uostalom, ko je danas u Srbiji bezbedan. Tužilaštvo danas veruje nekome ko laže, jer mi nikada nismo rekli da je njemu neko krpio anus, ili čmar kako je on to predstavio, i nekome ko bezočno ponavlja pretnje o čupanju srca na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Kada smo davali iskaz u Tužilaštvu, zamenica javnog tužioca je otvoreno navijala da odustanemo od tužbe, da je on ok, da nije mislio ozbiljno, da umemo i mi da prcnemo – navodi Kulačin.

On dodaje da je razlika samo u tome što oni, za razliku od Šapića, ne lažu i ne prete.

– Jadna je i bedna Srbija u kojoj je neko poput Šapića toliko moćan da Tužilaštvo ne sme da izađe pred sud sa njim. Možda i mogu da se nadam da nam Šapić baš i ne bi lično iščupao srce, jer se ipak radi o karakternoj nuli i kukavici koja se sada zaštitila plaštom Aleksandra Vučića, ali sam potpuno siguran da je kao neko ko je bezuman spreman da nekome kaže – sredite onu dvojicu. Marko i ja danima dobijamo pretnje ubistvom, klanjem i svim ostalim nasilnim načinima za oduzimanje života. I živimo sa time kako znamo i umemo. Što je još gore, porodice sve to preživljavaju mnogo teže od nas. U to ime dugujemo veliku zahvalnost našoj državi, a još više naše Tužilaštvu – zaključuje Kulačin.