Odbornici Skupštine Niša usvojili budžet manji za 100 miliona dinara 1Odbornici u Nišu

Odbornici Skupštine grada Niša, većinom glasova, usvojili su danas treći rebalans budžeta, koji je manji za 100 miliona dinara, od poslednjeg rebalansa u novembru.

Za usvajanje trećeg rebalansa glasalo je 35 odbornika, a protiv su bila četvorica iz redova opozicije.

Vršilac dužnosti načelnice Uprave za finansije Nina Ilić obrazložila je odbornicima da predloženi budžez iznosi sada skoro 11,7 miliona dinara, a da je manji u odnosu na drugi rebalans jer su manji prihodi od poreza na dohodak, poreza na imovinu i porezu na dobra.

“ Manji su i planirani prihodi od prodaje zemljišta, nepokretnosti i prihodi od imovine, kao i prihodi od prodaje dobra i usluge. Ali, imali smo skoro 500 miliona dinara veće transfere od drugih nivoa vasti od planiranih”, navela je načelnica.

Odbornici opozicione odborničke grupe “Niš, moj grad” glasali su protiv trećeg rebalansa navodeći da to “što je manji budžet ukazuje da je Grad u očajnom stanju”.

“Ovo obrazloženje, da smo kao grad imali imali manje prihoda od poreza na prodaju zemljišta, nepokretnosti nam ukazujue da Niš poklanja zemljišta investitorima i da od toga nema prihode. Posebno je to problematično jer je porez na imovinu poskupeo tri puta, u odnosu na 2012. godinu. Objašnjenja čelnika vladajuće većine iz SNS-a su prikladno predizborna, ali nam još jednom pokazuju da oni žive na grbači naroda”, rekao je Miodrag Stanković, odbornik iz koalicije “ Niš, moj grad”.

Bivši gradonačelnik Niša Zoran Perišić oštro je reaogovao na Stankovićeve tvrdnje da je u Nišu porez povećan tri puta.

“Meni izlaganje kolege Stankovića liči kao da je živeo u filmu ”Andergraund”, pa ne vidi šta je sve urađeno. Netačno je da je porez poskupeo tri puta”, napomenuo je on.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski predstavila je odbornicima izveštaj o svom radu od 21.avgusta prošle godine, kad je formirana nova gradska vlast, do sada, naglasivši da je u prethodnih 16 meseci Grad Niš funkci0nisao otežano jer je sve vreme bila epidemija koronavirusa.

“Bez obzira na epidemiju, uspeli smo da otvorimo novih 1.180 radnih mesta u Tržnom centru “Delta planet“ i “ Lidl”. Samo od Delta planeta Grad je prihodovao 210 miliona dinara od uređenja gradskog zemljišta”, navela je Sotirovska.

Odbornici opozicije su napustili sednicu u toku izlaganja gradonačelnice jer je ona uvrštena kao hitna tačka dnevnog reda.

“Mi smo dobili taj izveštaj u 8.47 časova, a sednica je zakazana 13 minuta kasnije. Ne možemo da raspravljamo o izveštaju jer ga nismo dobili na vreme, tako da ne možemo argumentovano da raspravljamo o njemu. Ne razumem zašto je taj važan izveštaj da bude na dnevnom redu po hitnom postupku”, naglasio je šef odborničke grupe “ Niš, moj grad” Dragoslav Ćirković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari