Odbornička grupa “Niš, moj grad” podnela tužbe Višem sudu zbog izbora nadzornih odbora u javnim preduzećima 1Foto: "Niš, moj grad"

Opoziciona odbornička grupa “Niš, moj grad” podnela je niškom Višem sudu tužbe protiv Skupštine grada zbog, kako su naveli, protivzakonitih odluka o imenovanju nadzornih odbora u devet gradskih javnih i javno komunalnih preduzeća.

“Višem sudu u Nišu podneli smo devet tužbi zbog odluka o imenovanju predsednika i članova nadzornih odbora u JP ‘Stambena agencija’, JP ‘Objedinjena naplata’, JP ‘Nišstan’, JKP ‘Parking servis’, JKP ‘Direkcija za javni prevoz’, JP ‘Zavod za urbanizam’, JKP ‘Gorica’, JKP ‘Naisus’ i JKP ‘Direkcija za izgradnju grada’, donetih na prošloj sednici Skupštine grada“, kaže odbornik Branislav Jovanović.

On precizira da su uvidom u njihove biografije utvrdili da ne ispunjavaju uslove po Zakonu o javnim preduzećima.

“Član 18, stav 1, tačka 4. tog Zakona predviđa da predsednik i član Nadzornog odbora moraju da imaju najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća, a oni taj uslov ne ispunjavaju”, kaže Jovanović.

On dodaje da “Niš, moj grad” smatra apsurdnim i da se za pojedina mesta u niškim JKP “dovode” kadrovi iz okolnih mesta, kao što je recimo Svrljig.

“Ipak, možda je to i logičan sled događaja jer je niški odbor Srpske napredne stranke u problemu sa manjkom visokoškolovanih kadrova, pa mora da ih ‘uvozi’“, kaže on.

On zaključuje da su i iz ovog razloga niška gradska preduzeća beleže gubitke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari