Opozicija: Grad Niš i javno komunalna preduzeća u kolapsu 1Miodrag Stanković Foto: Niš moj grad

Gradski odbornik iz opozicione grupe „Niš moj grad“ Miodrag Stanković upozorio je danas da su po njegovim saznanjima Grad i gradska javna preduzeća u kolapsu“, pošto njihova zaduženja prelaze 4,5 milijarde dinara.

Na konferenciji za novinare on je kazao da je „već deset godina Grad Niš u v.d. statusu i da se iz godine u godinu smenjuju v.d. direktori javnih i javno komunalnih preduzeća“.

– Izbor svih direktora za vreme vlasti SNS u Nišu je očigledan primer stranačkog zapošljavanja i nepoštovanja zakona. U Nišu se danas suspenduju institucije, a odlučivanje prenosi u ruke jedne političke stranke koja odlučuje o svemu- rekao je on.

On je precizorao da je ceo prošli konkurs za izbor deset direktora javnih preduzeća bio pod velom tajni, da većini tada izabranih direktora mandat ističe 19. oktobra ove godine, a da konkurs za izbor novih direktora još uvek nije raspisan.

– Mandat 19. oktobra ističe direktorima JKP “Gradska toplana”, JKP “Objedinjena naplata”, JKP za pijačne usluge “Tržnica”, JP “Gradska stambena agencija”, JKP “Parking servis”, JKP “Direkcija za izgradnju grada Niša”, JP “Zavod za urbanizam”, dok su VD direktori u JKP “Mediana”, JKP “Gorica”, JKP za vodovod i kanalizaciju “Naisus”  i JP za stambene usluge “Nišstan”- rekao je.

Neraspisivanjem konkursa vlast suspenduje institucije i unosi nemir i strah ne samo kod zaposlenih već i kod direktora, u nameri da ih disciplinuje i podredi ih stranačkim interesima.

– Postavlja se pitanje da li će opet biti dovedeno u pitanje funkcionisanje preduzeća kao 2017. godine. Podsećam da je vlast ugrozila funkcionisanje grada, jer od 2. oktobra 2017. dve nedelje javna preduzeća u Nišu nisu imala direktore, nisu imala ovlasćena lica koja su zastupala i potpisivala dokumente, čime je grad uvela u blokadu- rekao je Stanković.

On je ponovio da je neophodno formirati komisiju koju ce činiti stručni ljudi i koja će na jasan i javan način izabrati najbolje ljude da vode javna i javna komunalna preduzeća u Nišu.

Dodao je da je nedavno podneo dve odborničke inicijative „koje imaju za cilj da oporave jedan deo komunalnog sistema u gradu“.

– Prihvaćena je moja inicijativa da se pripoje javno preduzeće Nišstan i javno komunalno preduzeće Gradska stambena agencija. Druga inicijativa- da se javno preduzeće Gorica pripoji javnom komunalnom preduzeću Medijana još uvek se ne razmatra, a to bi trebalo hitno uraditi – rekao je on.

Podsetio je da je „Gorica“ dugogodišnji gubitaš, a da iznos dugovanja tog preduzeća i dalje raste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari