Odbrana: Dokazi tužilaštva su "plod sa otrovnog drveta" 1Foto: Pixabay/Qimono

Odbrana Predraga Koluvije, vlasnika privrednog društva Jovanjica, u nastavku suđenja za proizvodnju i držanje više od 1,6 tona kanabisa fokusirala se na zakonitost dokaza na kojima se temelji optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal.

Na glavnom pretresu,održanom u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu, advokatica Zora Dobričanin Nikodinović je ponovila da je većina dokaza u ovom postupku pribavljena uz flagrantno kršenje Zakona o krivičnom postupku.

„Ja ovakvo ignorisanje prava na odbranu zaista nisam videla. Ko je ovde vodio istragu i po kom zakonu? Pošto po Zakonu o krivičnom postupku sasvim sigurno nije“, kazala je Dobričanin Nikodinović.

Najveći deo njenog današnjeg izlaganja bio je posvećen Nacionalnom centru za kriminalistčku forenziku MUP-a Srbije, institucije koja je veštačenjem utvrdila da su biljke pronađenje na plantaži Jovanjica opojna droga kanabis, sa znatno većim udelom psihoaktivne supstance od one koja je dozvoljena. Ovom veštačenju, ponovila je Dobričanin Nikodinović, prethodilo je više nezakonitih radnji čime se svi njegovi nalazi, kao i dokazi koji su iz njega proistakli, kompromitovani.

Između ostalog, braniteljka Predraga Koluvije je istakla da je veštakinja Nacionalnog centra Jana Antonijević, bila prisutna tokom pretresa plantaže Jovanjica, iako njeno prisustvo nije bilo odobreno. Dobričanin Nikodinović je naglasila da je ona svoje veštačenje poslala policiji, umesto Tužilaštvu za organizovani kriminal koje po zakonu rukovodi istragom, ali i da odbrana, i pored izričitog zahteva, nije bila pozvana ni na jedno veštačenje. Ipak, naveći prestup, koji je prema rečima Dobričanin Nikodinović, od nalaza u veštačenju napravilo „plod sa otrovnog drveta“ učinjen je prilikom uviđaja, kada su sa svih biljaka skinuti identifikacioni bar kodovi, koji je svaka biljka imala.

„Ja bih najviše volela da su dokazi u ovom postupku prikupljeni na zakonit način. To bi mi onda predstavljalo neki izazov“, kazala je Dobričanin Nikodinović, tražeći da se iz spisa dokaza izuzme nalaz o veštačenju Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku, ova institucija u celosti, kao i sama veštakinja Jana Antonijević. Advokatica je istakla da smatra da bi Antonijević trebalo da bude saslušana pred sudom kako bi objasnila ove nezakonitosti.

Ova argumentacija je na liniji ranije iznete tvrdnje odbrane da na Jovanjici nije pronađena opojna droga kanabis, već industrijska konoplja, za čiju proizvodnju je Predrag Koluvija imao neophodne dozvole.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, podsetimo, tereti Koluviju i još devet osoba da su u periodu od maja 2016. do novembra 2019. neovlašćeno proizvodili i puštali u promet opojnu drogu kanabis. Postupajući zamenik tužioca Saša Drecun je tokom uvodnih izlaganja istakao da je pretresom tri objekta, izveđu ostalog i plantaže Jovanjica, policija pronašla ukupno oko 1,6 tona kanabisa. Prema tvrdnjama tužilaštva, kriminalnom grupom rukovodio je Koluvija. Svi okrivljeni, izuzev Sergeja Mrđe koji je u bekstvu, negirali su izvršenje krivičnog dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari