Odbrana: Gucati nije počinio krivično delo kada je novinarima dao poverljive dokumente suda 1Foto: EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW / POOL

Odbrana Hisnija Gucatija (Hysni) tvrdila je danas pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu da Gucati nije počinio krivično delo kada je u septembru 2020. novinarima u Prištini učinio dostupnim poverljive dokumente tog suda.

Gucati (54), predsednik Udruženja boraca OVK, i Haradinaj (58), potpredsednik tog udruženja, optuženi su u šest tačaka za „krivična dela protiv pravosudja – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020., objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine boraca OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Gucatijev branilac Džonatan Ris (Jonathan Rees) tvrdio je, na početku završne reči, da je Gucati imao „objektivan“ razlog za zabrinutost zbog saradnje suda sa vlastima Srbije kada je te dokumente stavio pred novinare.

Po braniocu, Gucati je bio zabrinut što je sud „jednonacionalan“ i „rasistički“ jer procesuira samo zločine boraca OVK, a ne i srpskih snaga na Kosovu.

Ris je citirao Gucatijeve reči da sud saradjuje sa „srpskim zvaničnicima koji su učestvovali u zločinima“ i da, stoga, on strahuje da bi vlasti Srbije mogle „manipulisati dokazima“ koje šalju u Hag.

Zastupnik odbrane sugerisao je da je zbog te bojazni Gucati novinarima u Prištini stavio na raspolaganje neredigovane dokumente suda, koje su tri puta u Udruženje boraca OVK donele neidentifikovane osobe.

Gucati je, po rečima advokata Risa, pritom novinare pozvao da ne objavljuju imena zaštićenih svedoka koja su bila navedena u tim papirima.

Ris je sugerisao da su se Gucati i Haradinaj pouzdali u profesionalnu procenu novinara koji je deo tog materijala dozvoljeno objaviti: „Ne postoji nijedan dokaz da su optuženi dokumente učinili dostupnim bilo kome drugom osim novinarima.“

Da su novinari postupili ispravno i objavili samo javne dokumente i već poznata imena zvaničnika Srbije, sa kojima haško tužilaštvo saradjuje, Gucatijev advokat je dokazivao na primeru svedoka optužbe Halila Beriše.

Beriša, bivši novinar prištinskog portala In fokus, posvedočio je, tokom sudjenja, da je uzeo veliki broj dokumenata od Gucatija i Haradinaja, ali da nije objavio nijedan poverljivi dokument, niti ime zaštićenog svedoka.

Tužilaštvo je tada naznačilo da Beriša nije učinio ništa pogrešno, s čim se danas složio i Gucatijev branilac Ris.

Ris je precizirao i da su Gucati i Haradinaj, tokom tri susreta s novinarima, spomenuli 13 imena, ali da su to bili dobro poznati srpski funkcioneri, a ne zaštićeni svedoci.

Gucatijev advokat nastavlja završnu reč.

Tužioci su juče, izlažući završne argumente, tvrdili da su dokazali krivicu optuženih.

U pisanom završnom podnesku sudu, tužilaštvo je ranije zatražilo da Gucati i Haradinaj budu osudjeni na po šest godina zatvora i da plate globu od po 100 evra.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru suda u Sheveningenu (Scheveningen) od septembra 2020, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

Sudjenje Gucatiju i Haradinaju počelo je 7. oktobra 2021, a tužioci su izvodjenje dokaza okončali 10. novembra prošle godine.

Zahtev obe odbrane za oslobadjanje optuženih, raspravno veće je odbilo 26. novembra.

Odbrane Gucatija i Haradinaja izvodile su dokaze od 15. decembra do 2. februara ove godine.

Presudu Gucatiju i Haradinaju izreći će naknadno raspravno veće kojim predsedava američki sudija Čarls Smit (Charles Smith), koji je i potpredsednik suda čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari