Odbrana Haradinaja: Narod Kosova je mnogo propatio pod srpskom državom 1EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW / POOL

Narod Kosova je mnogo propatio pod srpskom državom, rečeno je danas u uvodnom izlaganju odbrane Nasima Haradinaja, kojem se, zajedno sa Hisnijem Gucatijem, sudi pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu.

Kako je ukazano, propatila je i porodica Nasima Haradinaja, koji je, dodato je, svoj život posvetio nezavisnosti i integritetu Republike Kosovo.

– On je bio proganjan tokom detinjstava i u zrelim godinama. Bio je u zatvoru, premlaćivan je i pokoravan, a sada ovde odgovara na optužbe tužilaštva – pročitano je u uvodnom izlaganju njegove odbrane.

Navedeno je i to da “ta ista srpska država sada odbija da prizna narod Kosova”.

– Sukob na Kosovu trajao je 1998-1999. godine, međutim, napetosti i zahtevi za nezavisnot i autonomiju, kao i pokolji, javili su se mnogi ranije – rečeno je u uvodnom izlaganju Haradinajeve odbrane.

Podsetimo, Gucati i Haradinaj, nekadašnji lideri Udruženja veterana OVK, terete se po optužnici Specijalizivanog tužilaštva, između ostalog, za ometanje službenih lica i zastrašivanje svedoka. Oni su na konferencijama za medije ovog Udruženja, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente Specijalizovanih veća i Specijalizivanog tužilaštva Kosova, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Uvodno izlaganje glavnog Haradinajevog branioca Teda Kedmana je pročitano s obzirom na to da je on bio odsutan zbog bolesti.

Kako je ukazano, Haradnaj je optužen za krivična dela koja se tiču podrivanja postupka pravde, kao i da on nastoji da sruši instituciju Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva.

– Međutim, to nije tačno. Gospodin Haradinaj nije protiv pravde, on je za pravdu. Više puta je rekao da svakoga ko je počinio ratni zločin treba krivično goniti i da nikoga ne treba štititi od pravde. Kada je izabran za potpredsednika Udružanja veterana OVK, rekao je sledeće: “Osobe koje dobiju sudski poziv moraju da sarađuju, nemaju čega da se plaše i šta da kriju”. Kada je gospodin Haradinaj tražio da Skupština Kosova usvoji amadmane na Zakon o Spcijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, on to nije uradio da bi srušio tu insitituciju, već da bi obezbedio pravdu za sve – navedeno je u uvodnom izlaganju Haradinajeve odbrane.

Rečeno je i to da je centralno pitanje ovog sudskog postupka pitanje javnog interesa, kao i da se otkrije istina i da se za sve obezbedi pravda.

– Svaki od dokmenata koji je obelodanjen potiče iz Sepcijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva. Kako su ti dokumenti došli u Udruženje veterana OVK, da li su autentični? Teško je odgovoriti na ova pitanja jer odbrana nije dobila sva dokumenta od tužilaštva. Univeralzna kritika ovog suda je da se radi protiv OVK. Kritika može biti odbačena, ali to ne znači da za nju ne postoje razlozi. Specijalizovano tužlaštvo je potvrdilo da nije vođena nijedna istraga protiv srpskih počinilaca, niti da je vođenja istraga o pokolju u Meji, Drenici… Pitamo se zašto nisu vođene istrage? Zar nije bilo u interesu javnosti da zna šta radi tužilaštvo? – istaknuto je, između ostalog, u uvodnom izlaganju Haradinajeve odbrane.

Prethodno je sudsko veće donelo odluku, a na zahtev Haradinaja, da odbrana dostavi sudu njegovu pisanu izjavu do 27. decembra, da do četvrtka, 6. januara 2022. podnese podnesak sa ažuriranim spiskom svedoka, kao i spisak dokaznih predmeta kako bi izvođenje dokaza počelo 11. januara sledeće godine kada se očekuje da će upravo Haradinaj svedočiti.

Inače, pre uvodnog izlaganja Haradinajeve odbrene i odluka sudskog veća, Gucatijeva odbrana ponovo je ispitala dva svedoka – Zdenku Pumper i Miru Jukića.

Njihovo ponovno pojavljivanje na suđenju usledilo je nakon što je sudsko veće odobrilo zahtev Gucatijeve odbrane da se ovim svedocima postave dodatna pitanja. Međutim ročište je bilo zatvoreno za javnost.

Zdenka Pumer je istražiteljka Specijalizovanog tužilaštva, a Jukić je u vreme curenja informacija bio svedok službenik obezbeđenja tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari