Odbrana Tačija i ostalih traži bar 18 meseci do početka suđenja 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Tužilaštvo Specijalizovanih veća Kosova saopštilo je da suđenje Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, može da počne na leto sledeće godine, dok je odbrana tražila najmanje 18 meseci za početak procesa.

To je, između ostalog, rečeno danas na prvoj statusnoj koneferenciji pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu u procesu protiv četvorice nekadašnjih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optuženim za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi nisu bili prisutni u sudnici, već su konferenciju pratili preko video-konferencijske veze.

Pre početka statusne konferecnije, Specijalizovano tužilaštvo obavestilo je sud da poseduje više izjava 103 svedoka protiv četvorice okrivljenih. Tužilaštvo je u podnesku sudu ukazalo da poseduje 1.842 dokaza protiv njih, koje će predstaviti tokom predstojećeg suđenja.

Pored 103 svedoka, tužilaštvo navodi da još oko 50 njih može da svedoči u ovom procesu i napominje da bi u toku suđenja pored navedenih, moglo da probaci još dokaza u zavisnosti od toka istrage.

Tužilaštvo poseduje i više od 40.000 stranica dokaznog materijala, izveštaja, fotografija, više od 20 sati audio-video materijala.

Tužilaštvo je danas naglasilo i da će tražiti zaštitne mere za neke od svedoka, kao i smatra da je i odbrana spremna na suđenje.

Međutim, advokat odbrane Denis Huper rekao je da za razliku od tužilaštva koje je obavilo obimne istrage u najmanje pet godina, odbrana za to nije imala vremena.

– Treba nam najmanje 18 meseci da počnemo da razmišljamo o početku suđenja. Apsurd je početi u junu sledeće godine, realnije je da to bude jun 2022. godine – rekao je Huper.

Branilac Ben Emerson, naveo je danas da je Srbija izvršila genocid i masovne zločine na Kosovu, da se OVK borila za slobodu, kao i da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata za koji se terete optuženi.

Dejvid Jang, branilac Seljimija, izjavio je da optužbe tužilaštva apsurdne i da nisu dobro promišljene.

Odmah nakon objavljivanja optužice, Tači je podneo ostavku na funkciju predsednika Kosova i istog dana je prebačen u Hag sa Kadrijem i Seljimijem.

Četvorica optuženih su se odvojeno obavili prvo pojavljivanje pred sudijom za prethodni postupak i svi su se izjasnili da nisu krivi ni po kojoj tački otužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari