"Ode nam kuća, vikao je moj suprug": Meštani sela pored Zaječara gde je iskliznuo putnički voz iz šina 1Foto: M. S. / Danas

Putnički voz, koji se kretao iz Prahova ka Zaječaru, delom je ispao iz šina kada je,  u 10,53 časova,  iskliznula dizelno-motorna garnitura, a povređenih nema. To se desilo na delu pruge, u selu Trnavac, koje od Zaječara udaljeno oko 15 kilometra.

Jutrošnji incident prestravio je žitelje tog sela, koji za Danas kažu da je u tom vozu bilo više od 15 putnika. Još dodaju da vozovi tuda prolaze svakodnevno, kao i da „idu vrlo sporo“.

“Bojim se za bezbednost svoje porodice. Moja kuća je pored pruge, koja mora hitno da se rekonstruiše. Može i da se zatvori do sređivanja, ali će to biti onda problem za meštane Tabokovca koji nemaju nikakav prevoz do grada osim voza. Ja imam više od 70 godina i ne pamtim kada su rekonstruisali ovu prugu”, kaže Stevan Janković iz sela Trnavac i dodaje:

“Čuo sam samo da nešto lupa i puca. Nisam znao šta se dešava. Izašao sam ispred. Tamo su već bile moje komšije koje su mi kazale da je voz ispao iz šina”, priča on.

"Ode nam kuća, vikao je moj suprug": Meštani sela pored Zaječara gde je iskliznuo putnički voz iz šina 2
Foto: M. S. / Danas

On ističe da su pre nekoliko dana promenili pet ili šest pragova, međutim, kako on tvrdi, to nije ništa, pošto se cela „pruga mrda i užasnom je stanju“.

“Pre izvesnog vremena podigle su se šine od tereta, bilo je strašno”, ističe Janković iz Trnavca.

Dok je u bašti pored kuće sadila voće, meštanka Trnavca, čula je buku, ali nije znala šta se dogodilo.

"Ode nam kuća, vikao je moj suprug": Meštani sela pored Zaječara gde je iskliznuo putnički voz iz šina 3
Foto: M. S. / Danas

“Čula sam buku, a onda je moj suprug počeo da viče:“Ode nam kuća!” Nismo znali šta se dešava. Samo smo čuli: “Dum, dum”, objašnjava žena koja živi pored pruge.

Ona kaže da vozovi ovde prolaze sporo, pošto pruga u tom delu izgleda loše, ali i pored svega, ona smatra da prugu ne treba zatvarati.

Ljiljana Tošić kaže za Danas da se ne plaši za svoju bezbednost, kao i da ništa nije čula.

"Ode nam kuća, vikao je moj suprug": Meštani sela pored Zaječara gde je iskliznuo putnički voz iz šina 4
Foto: M. S, / Danas

“Videla sam da voz stoji. Nije to ništa čudno. Ranije su se tu zaustavljali, a zatim su se ručno preusmeravali na skretnicama. Sama sam i ne bojim se. Sin mi je u Zaječaru, a unuk u Nišu, ali se bojim za decu iz sela”, ističe Ljiljana.

Đ. D, koji se nalazio u vozu kada je došlo do iskliznuća, kaže za Danas da se nije uplašio, pošto su mu se i ranije događale slične situacije.

“Osetio sam truckanje, ali se voz nije mnogo tresao. Imali smo osećaj da idemo po kamenju. Trajalo je desetak sekundi i dobro je što je voz išao sporo”, precizira on.

On dodaje da je bio svedok situacije kada je kamen pao na prugu pre nekoliko godina, i voz je udario i ispao iz koloseka.

Na terenu su ekipe koje će istražiti šta je uzrok iskliznuća, a od decembra meseca ovo je treći incident  na prugama u istočnoj Srbiji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari