Odlazi nam jedan od onih čija će sjenka... 1Foto: Miroslav Dragojevic

Eto, odlazi nam jedan od onih čija će sjenka, nas njegove savremenike, trajno kuražiti u životnom nazoru da ideali humanizma, moralnih načela, ljudskosti naprosto, nisu somnabulije nemoćnih.

Već naprotiv, imperativ u vremenima kriza, razaranja, bespuća i narodnih stradanja, pandemije zaraznih moći patologije političkih predatora i njihovih struktura. Grujica Spasović jeste bio novinar u punom opsegu tog pojma upravo onda kada je trebalo da profesionalno, nezavisno i otvoreno novinarstvo bude „mjerilo stvari“, ostajući često u manjini i nasuprot svemu.

Prvi susret sa jednim od osnivača i urednika, u tadašnjim oronulim prostorima tek pokrenutog beogradskog lista Danas, Grujice Spasovića i Rade Radovanovića, sa članovima Kruga 99, Asocijacijom nezavisnih intelektualaca iz Sarajeva, doista je bio u znaku postranog optimizma da je suočenje sa prošlošću moguće podjednako kao i katarza, obnova pokidanih veza, razumijevanja i gradnje budućnosti u miru i prosperitetu.

Grujicina strast prema vrijednostima koje nas povezuju bila je iskrena i ljudska.

Taj urednički rukopis ostao je čitljiv bez obzira na nedaće nezavisnog novinarstva i turbulentnu poziciju lista Danas.

Pojava Grujice Spasovića na poziciji ambasadora Republike Srbije u BiH činilo se kao važna gesta i prelomna tačka u normalizaciji kako oficijelnih međudržavnih odnosa i stabiliziranju regionalnih prilika, tako još više u obnovi i razvoju saradnje svih društvenih struktura – ekonomije, kulture, obrazovanja, nauke, sporta….

Naša očekivanja su očito bila nerealna, Grujicine mogućnosti definisane zvaničnom ulogom.

I pored toga, povjerenje koje je stvarao ličnim pristupom u komunikaciji činilo ga je najprimjerenijom osobom za razvijanje odnosa i razumijevanja između Srbije i BiH čak i o pitanjima za koja su postojala zvanične razlike i neslaganja.

Možda mu je najveća satisfakcija za vrijeme provedeno u Sarajevu bila dobrodošlica i poštovanje sa kojim je bio često obasipan u brojnim susretima sa organizacijama i pojedincima ne samo iz novinarstva već i kulture, umjetnosti, obrazovanja ili pak u slučajnim susretima prolaznika.

Njegov istup na sesiji Kruga 99 u funkciji Ambasadora ostao je obilježen njegovim osobenim patosom kazivanja za ljude razložne nostalgije i vjere u neko buduće vrijeme etosa i etike takvih sveukupnih odnosa. Grmljavina populizma i etno nacionalizma, međutim još ne prestaje.

Na sarajevskoj promociji knjige „Konstantinović – Hronika“ Grujica Spasović je govorio o „povratku Konstantinovića u Sarajevo“.

Naš posljednji susret te 2017. godine. Sretni su gradovi nad kojima će živjeti sjeni i jednog i drugog.

Počivao u miru, dragi Grujice!

Autor je predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99, Sarajevo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari