Koga je sve Vučić odlikovao na Dan državnosti Srbije 2022. 1Obraćanje Aleksandra Vučića i dofela odlikovanja Izvor: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je povodom Dana državnosti odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama.

Ordenom Republike Srbije na lenti odlikovana je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Srbije.

U ime svih dobitnika odlikovanja obratila se upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski koja je istakla da odličja predstavljaju izraz podrske za rad onih kojima se dodeljuje, kao i da su ona slava i čast za dobitnike.

Ona je rekla da Galerija Matice srpske obeležava 175 godina postojanja, baštini vrednu kolekciju srpske umetnosti, čuva i proučava dela s istom posvećenošću i dodala da Galerija ukazuje na osobenosti srpske nacionalne kulture i sagledava njeno mesto u širem evropskom kontekstu.

Među dobitnicima odlikovanja je i glumac Džoni Dep koji je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge i koji je poručio da priznanje ponizno prima, da je ponosan i da je ono otelovljenje njegovog truda.

On je rekao da je u Srbiji upoznao tople duše, ali i pomenuo svoje poznanstvo sa rediteljem Emirom Kusturicom i dodao da je strastven u vezi svega u Srbiji, te pomenuo ćevapčiće i šljivovicu.

Knežević, Bišop, Majer Kabri… 

Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovan je poslanik u Skupštini Crne Gore, osnivač i predsednik Narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Crne Gore Milan Knežević za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore.

Ordenom srpske zastave trećeg stepena odlikovani su prvi zamenik Federalnog tužioca Belgije Erik Bišop za zasluge u učvršćivanju prijateljskih odnosa dve zemlje i predsednik Evrodžasta Klaus Majer Kabri za naročite zasluge u učvršćivanju saradnje sa Srbijom.

Sretenjskim ordenom prvog stepena odlikovani su predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor za naročite zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa srpskog i mađarskog naroda u Srbiji.

Prohor Pčinjski, Srpsko lekarsko društvo

Tim ordenom odlikovani su i manastir Prohor Pčinjski za naročite zasluge u očuvanju i negovanju pravoslavlja i tradicije srpskog naroda povdom 950 godina postojanja, Srpska čitaonica u Irigu za zasluge u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja za Srbiju, kao i Galerija Matice Srpske za zasluge i rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

Sretenjski orden prvog stepena dobili su i Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu za zasluge u oblasti kulture, a povodom 160 godina postojanja, Narodno pozorište u Užicu za zasluge u oblasti kulture, a povodom 160 godina postojanja, Narodno pozorište Niš za zasluge u kulturi, a povodom 135 godina postojanja, Srpska književna zadruga za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta, a povodom 135 godina postojanja.

Istim ordenom odlikovano je i Srpsko lekarsko društvo za naročite zasluge u oblasti medicinskih nauka, a povodom 150 godina postojanja.

Poštanska šdetionica, Borba…

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Banka Poštanska štedionica povodom 100 godina postojanja i Novinsko izdavačko preduzeće „Borba“ povodom 100 godina postojanja.

Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovani su Klinika za pulmologiju KCS, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, profesor Medicinskog fakulteta u penziji Vladimir Obradović, Naučni institut za veterinarstvo Srbije povodom 95 godina postojanja, Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, Ekonomski fakultet u Beogradu, Istorijski institut Beograd povodom 75 godina postojanja i Vaterpolo klub Partizan povodom 75 godina postojanja.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog spetena odlikovan je predsednik Fondacije Halijard Džon Kapelo za zasluge u očuvanju istorijskog nasleđa Srbije i kulture sećanja na misiju Halijard, dok su posthumno odlikovani političar Milutin Mrkonjić, velikan evropske košarke Dušan Duda Ivković, dugogodišnji direktor Beogradske filharmonije i nekadašnji ministar kulture Ivan Tasovac, jedan od najeminentnijih srpskih slikara Vladimir Veličković i analitičar i ambasador Miroslav Lazanski.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su autorka enciklopedije „Nebeske heroine sveta“ Radmila Tonković, predsednik Svetske bokserske federacije Umar Kremlev i načelnik Službe bezbednosti predsednika Rusije i bivši posmatrač Bokserskog saveza Rusije general Aleksej Rubežnjoj.

I postuhumo

Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovani su legenda jugoslovenskog boksa Mujo Bajrović, pozorišni i filmski glumac i dugogodišnji bokserski komentator Slaviša Čurović, bivši džudista i doživotni predsednik Džudo saveza Kipara Stanislav Jankvić i učiteljica srpskog jezika i kulture u Osnovnoj školi „Gvozd“ u Vrginmostu Senka Crevar.

Ordenom za zasluge za odbranu i bezbednost prvog stepena posthumno je odlikovan potpukovnik policije Veljko Radenović za uzorno i časno izvršenje dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti, a zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ posthumno su odlikovani pripadnik sprecijane jedinice MUP Smederevo Milutin Dobrić i pripadnik MUP Republike Srpske, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Slavko Jovčić, a tom medaljom odlikovan je i norveški istoričar, pisac i kapetan u vojci Norveške Knut Flovik Turesen za hrabrost i delo ličnog herojstva.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovan je glumac Džoni Dep za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti filmske umetnosti i promocije Srbije u svetu, zatim sportski radnik, glumac producent i ugostitelj Dobrivoje Tanasijević (Dan Tana), izraelski filmski producent Ram Bergman, glumac Vuk Kostić, FEST, Udruženje Klub studenata tehnike i Muzej žrtava genocida.

Zlatnom medaljom za zasluge za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti preduzetništva odlikovani su vlasnik kompanije INMOLDPLAST iz Požege Goran Janković i generalni direktor kompanije Teklas Automotiv Nebi Anil, a za izuzetne zasluge u javnim i privrednim delatnostima Termomont Beograd i holding kompanija Jumko Vranje, a tu medalju dobile su i ARENA čenels grup, elektro-inženjer energetike u kompaniji Simens Srbija Aleksandar Rakić i majka 11 dece iz sela Srdila kod Kraljeva Maja Kovačević.

Zlatnom medaljom za zasluge za doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja kovid-19 odlikovani su specijalista interne medicine KC Niš Boris Đinđić i medicinska sestra na Institutu za ortopediju Bajica Maja Radojičić, a zlatnom medaljom lekarka Hitne pomoći Katarina Kostić, direktorka Fonda solidarnosti „Duša djece“ Jasminka Vučković, istoričar i političar Predrag Marković, profesorka Pravnog fakulteta u Novom Sadu Ljubomirka Krkljuš i pisac Gojko Đogo, pesnik i književnik Rajko Petrov Nogo, profesor i pojanista Nikola Rackov i jedan od osnivača Saveta evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu Srđan Tatić.

Zlatnu medalju za zasluge dobile su i Zagorka Baletić za humanitarni rad i očuvanje srpske zajednice u Glini, predstavnik Udruženja starih srpskih ratnika u Parizu Petar Petrović Pepi, prevodilac, novinar i pedagog za japanski jezik i književnost Hiroši Jamasaki Vukelić, predsednik Saveza invalida Srbije Božidar Cekić, zadužbinar Petar Srnić, dobrotvor Milentije Madenović, pčelar iz Kragujevca Veroljub Umeljić.

Zlatnu medalju dobili su i Centar za razvoj Šajkaške, Fondacija „Zadužbina Dositej Obradović“, Udruženje penzionera Novog Sada, Zemljoradnička zadruga Azanja, a posthumno su odlikovani i pevači Marinko Rokvić i Merima Njegomir, kao i glumci Boris Komnenić, Dara Čalenić i Nenad Nenadović, kao i književnik Radovan Beli Marković i modna kreatorka Mirjana Marić.

Srebrnom medaljom za zasluge odlikovani su novinar Glasa Zapadne Srbije i reporter televizije Pink Vukica Lazović i direktor Glasa Zapadne Srbije Gvozden Nikolić, fotograf Tanjuga Rade Prelić, umetnički fotograf Rajko Karišić, istoričarka, novinarka, prevodilac i dopisnica iz Rima Radmila Mihajlović i medijska savetnica, istoričarka Narodnog muzeja u Leskovcu Mira Ninošević.

Ceremonija je otvorena izvođenjem himne Srbije „Bože pravde“, a završena numerama „Igrale se delije“ i „Srpkinja“.

Kompletan spisaa odlikovanih na linku Radio-televizije Srbije  dodela odlikovanja povodom dana drzavnosti

Predsednik Srbije, prema Ustavu, odlikuje zaslužne građane i pojedince, a spisak odlikovanih protekslih godina je na linku predsednik/ukazi-o-odlikovanjima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari