Odložen početak rušenja kuća u dolini Jadra: Građani traže uvid u projektnu dokumentaciju 1Foto. Kristina Vučićević / Danas

Iako je početak radova na uklanjanju oskrnavljenih kuća najavljen za treći oktobar, mašine i radnici, nisu se pojavili ovoga jutra na području Gornih Nedeljica i Slatine. Razlog je najava blokade žitelja i članova Udruženja građana „Ne damo Jadar“ koji, pozivajući se na zakon, traže da im se na uvid dostavi projektna dokumentacija i podaci o tome ko je izvođač radova i na koji će se način tretirati otpad.

Poskidani krovovi, izbijena stolarija i kuće koje deljuju sablasno čak i danju, deo su svakodnevice onih koji žive na području Nedeljica i Slatine.

Njihovi zemljaci, koji su svojevremeno pristali da imanja prodaju rudarskoj kompaniji Rio Tinto, odlazeći iz svojih kuća, poskidali su sa njih sve što se moglo skinuti.

Odložen početak rušenja kuća u dolini Jadra: Građani traže uvid u projektnu dokumentaciju 2
Dragan Karajčić Foto: K. V. / Danas

„ Kako smo čuli, dobili su još pet odsto od cene po kojoj su prodali imanja, da skinu krov, crep i da povade prozore i vrata. Smatramo da je reč o psihološkom pritisku od strane kompanije, kako bi se uticalo i na nas ostale da uradimo isto i prodamo svoja imanja“, kaže za Danas predsednik MZ Gornje Nedeljice Dragan Karajčić.

U janaru ove godine, prilikom sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, predstavnici Udruženja građana „Ne damo Jadar“, tražili su da ove kuće budu porušene.

Na ispunjenje obećanja čekalo se duže od osam meseci, a onda im je iz Gradske uprave u Loznici javljeno da radovi počinju.

„Kontaktirali su me i iz kompanije Rio Sava, zvao je čovek koji je zadužen za komunikaciju sa mesnim zajednicama, i rekao da u ponedeljak 3. oktobra počinje rušenje kuća. Ja sam rekao “pripremite papirologiju, dostavite mesnim zajednicama, pa tek onda da rušite”, kaže Karajčić.

Ističe da je zakonska obaveza da pre početka radova bude postavljena građevinska tabla, sa potrebnim informacijama o projektu.

“Da vidimo koja firma izvodi radove, ko su podizvođači, koliko radnika, o kojoj mehanizaciji je reč. Iz ekoloških razloga, hoćemo da znamo gde će se vrši odlaganje otpada, šuta, cigle i opeke”, objašnjava naš sagovornik.

Odložen početak rušenja kuća u dolini Jadra: Građani traže uvid u projektnu dokumentaciju 3
Marijana Petković Foto: K. V. / Danas

Marijana Petković iz Udruženaja građana „Ne damo Jadar“, kaže da je sa ovim upoznat i gradonačlnik Loznice, kome su zahtevi dostavljeni u petak 30. septembra.

„Nema rušenja, nisu dostavili dokumentaciju, nisu postavili ni na sajt grada dozvolu za rušenje, nisu nam rekli koliko se tačno ruši kuća, mada se spekuliše sa cifrom od 45 objekata”, objašnjava Petković.

Kako saznajemo, u toku dana, stigao je dopis iz Gradske uprave Loznica, kojim se obavešavaju da će projektna dokumentacija biti potraživana od kompanije Rio Sava, a potom dostavljena udruženju na uvid, posle čega će se krenuti sa uklanjanjem kuća.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari